Vijesti

IGK: Reakcija - Zaustaviti kulturocid na prostoru stolačkog Starog grada

IGK: Reakcija - Zaustaviti kulturocid na prostoru stolačkog Starog grada
Osnovni cilj aktivnosti na izgradnji križnog puta na prostoru stolačkog Starog grada, zaštićene zone nacionalnog spomenika Bosne i Hercegovine je falsificiranje sudskih, historijskih i naučno istraživačkih činjenica o agresiji
Republike Hrvatske na Republiku Bosnu i Hercegovinu i sudskih, historijskih i naučno istraživačkih činjenica o
Herceg Bosni kao paradržavnoj antibosanskoj političkoj tvorevini čije instaliranje putem zločina je bio pokušaj uništenja države Bosne i Hercegovine.
IzgraÄ‘ivati križni put u zaštićenoj zoni nacionalnog spomenika države Bosne i Hercegovine je i kulturocid jer se pokušava uništiti kulturno bogastvo hiljadugodišnje bosanskohercegovačke tradicije.
Institut za istraživanje genocida Kanada traži od nadležnog federalnog ministarstva da odmah spriječi uništenje stolačkog Starog grada i tako saučuva kulturnu tradiciju Bosne i Hercegovine. Pozivamo bosanskohercegovački politički faktor da o ovom anticivilizacijskom činu upozna UNESCO i druge svjetske organizacije koje se bave očuvanjem kulturne baštine.
Stari grad Stolac smješten je na uzvišenju iznad današnjeg središta Stoca i predstavlja odbrambeni objekat koji po svojoj veličini spada u red najvećih bosanskohercegovačkih gradova. U XVII. stoljeću grad je imao 13 kula i bio je najbolje utvrÄ‘en grad u Hercegovini.
Institut za istraživanje genocida Kanada

Vijesti: