Vijesti

Reakcija IGK na sramnu, anticivilizacijsku presudu suda u Beogradu protiv pripadnika Armije Republike Bosne i Hercegovine Huseina Mujanovića

06. 07. 2020.
Reakcija IGK na sramnu, anticivilizacijsku presudu suda u Beogradu protiv pripadnika Armije Republike Bosne i Hercegovine Huseina Mujanovića

Institut za istraživanje genocida Kanada {IGK} izricanje sramne presude Huseinu Mujanoviću u mjesecu kada se obilježava 25. godišnjica od genocida u Srebrenici ocjenjuje kao jasan znak nastavka agresije na državu Bosnu i Hercegovinu, ovoga puta na njen pravosudni sistem, sa osnovnim ciljem revizije sudskih, naučno istraživačkih, historijskih i političko pravnih činjenica o največem zločinu poslije holokausta u Evropi, genocidu u Srebrenici.

Potpuno je nemoralno da Republika Srbija koja je izvršila agresiju na Republiku Bosnu i Hercegovinu i koja je  presudom MeÄ‘unarodnog suda pravde okrivljena za ne poštovanje Konvencije o genocidu, upotrebom navodnih sudskih procesa kontinuirano širi strah kod graÄ‘ana Bosne i Hercegovine ako preÄ‘u granicu samo zato sÌŒto su bili pripadnici Armije Republike Bosne i Hercegovine.
Umjesto navedenog sramnog suđenja pozivamo Republiku Srbiju da izruči Novaka Đukića, osuđenog ratnog zločinca, krivog za smrt Tuzlanske mladosti, te da onemogući da joj osuđeni ratni zločinci učestvuju na izborima.

Pozivamo Tužilaštvo Bosne i Hercegovine i Ministarstvo pravde Bosne i Hercegovine da odmah reaguju traženjem poštovanja sporazuma dvije države. Istovremeno pozivamo Ministarstvo vanjskih poslova Bosne i Hercegovine da pozove ambasadora Republike Srbije u Bosni i Hercegovini i uruči notu nezadovoljstva svih graÄ‘ana BiH zbog brutalne politicÌŒke zloupotrebe pravosudnih organa  i kontinuiranog narušavanja pravnog i političkog integriteta države Bosne i Hercegovine. Pravno je potpuno neodrzÌŒivo da Srbija uopće procesuira zlocÌŒine koji su navodno pocÌŒinjeni na teritoriji Bosne i Hercegovine. Takve navodne inkriminacije mogu procesuirati samo pravosudne institucije Bosne i Hercegovine, ili meÄ‘unarodne pravosudne institucije. Srbijanski zakon na osnovu kojeg beogradski sud progoni Huseina Mujanovića, jednako kao i Osmana Osmanovića i ranije Iliju JurisÌŒića, predstavlja pokušaj grubog ataka na  pravosudni suverenitet drzÌŒave Bosne i Hercegovine i napad na njenu samostalnost, suverenost i državnost.


Pozivamo Republiku Srbiju da se suoči sa historijskom činjenicom da je izvršila agresiju na Republiku Bosnu i Hercegovinu i da prizna da nije postupala u skladu sa Konvencijom o genocidu. To bi bio minimum za početak izgradnje boljih državnih odnosa dvije susjedne države. 

Institut za istraživanje genocida Kanada

Vijesti: