Vijesti

Tuzilac Tiger o genocidu u Prijedoru omega replica Watches uk

 

Tužilac Alan Tiger u prvostepenom postupku bivšem predsjedniku bosanskohercegovačkog entiteta Republike Srpske, osumnjičenom ratnom zločincu  Radovanu Karadžiću o koncentracionim logorima smrti Omarska, Keraterm i Trnopolje u Prijedoru i''Bijelim trakama u Prijedoru''

"Zatvorenici su žestoko premlaćivani kada idu u restoran ili toalet. U Omarskoj su bile žene koje su tokom dana čistile tkivo i ljudsku krv, a po noći su silovane. Zatvorenici su stalno strahovali od smti. Jednom prilikom ih je ubijeno 180".

Isti tužilac je govorio i o ''Bijelim trakama u Prijedoru''

U Prijedoru su bosanski Muslimani s ciljem identifikacije morali nositi bijele trake. Svi nesrbi bili otpušteni i zatvarani. 24. maja 1992. godine granatiran je Kozarac i to je trajalo dva dana. Preživjeli su zatvoreni u logore, u kojim ih je najmanje 800 ubijeno. Navedeno je, kazao je tužilac, da su ti koraci bili nužni s ciljem "borbe protiv žestokog neprijatelja, iako je jasno da su Muslimani bili veoma loše opremljeni". Tako je izveden napad u Prijedoru na oko 7.000 Muslimana, iako većina njih nije imala nikakve veze s vojnim formacijama. "Zgrade i kuće koje nisu uništene u granatiranju razrušene su nakon toga. Ljudi su iseljeni. Svi smo dobro vidjeli šta se desilo s džamijama. Muslimanske stare graÄ‘evine su uništene. Odbrana tu borbu iz maja i juna želi predstaviti kao legitimnu".

Optuženi ratni zločinac  Radovan Karadžić se mora osuditi za genocid u Bratunacu, Foči, Ključ, Prijedoru, Sanskom Mostu, Vlasenici i Zvorniku i Srebrenici. Jedino tako će istina o genocidu pobjediti i pravda za žrtve genocida biti zadovoljena.

Vijesti: