Vijesti

Pozivamo sve Srebreničane ma gdje bili da se registruju i glasaju na lokalnim izborima

29. 07. 2020.

Saopćenje Instituta za istraživanje genocida Kanada {IGK}

U ime istraživača genocida i aktivista za ljudska prava i slobode, u ime istine i pravde, u ime bolje budućnosti Srebrenice, simbola največeg zločina poslije holokausta u Evropi, u ime bolje budućnosti Bosne i Hercegovine, IGK  poziva sve probosanski orjentisane ljude, žene i omladinu, bez obzira gdje bili da podrže Aliju Tabakovića, zajedničkog kandidata probosanskih političkih partija za načelnika Srebrenice.

Pozivamo sve Srebreničane ma gdje bili da se registruju i glasaju na lokalnim izborima. Samo takvim, zajedničkim radom možemo učiniti da Srebrenica ne bude dodijeljena pod administrativno - političku nadležnost onima koji ne priznaju sudove Ujedinjenih nacija, onima koji idejne tvorce i realizatore genocida smatraju herojima, onima koji dozvoljavaju paradiranje četničkih formacija gradom u kome ima više nišana, žrtava genocida, nego stanovnika.

Srebrenica zaslužuje načelnika koji će poštovati istinu i pravdu i sve ljude dobre volje. Odnos aktuelnog načelnika Srebrenice, inaće kandidata srpske političke pozicije i opozicije prema presudama vrhovnih pravnih autoriteta u svijetu, negiranje tih presuda i slavljenje zločinaca, je razorna politička afirmacija genocida u ime poricanja genocida i veličanje osuÄ‘enih ratnih zločinaca, a sve u cilju ponižavanja i zastrašivanja preživjelih žrtava genocida, koji su tako u svome gradu graÄ‘ani drugog reda.

Onaj ko ravnopravno ne tretira sve graÄ‘ane, i posebno ne poštuje žrtve genocida ne može biti načelnik Srebrenice, grada simbola največeg zločina poslije Drugog svijetskog rata u Evropi.

Zajednički probosanski kandidat u Srebrenici ima šansu pobijediti negatore genocida. Samo zajedničkom akcijom svih Srebreničana ma gdje bili i svih prijatelja istine, pravde, kulture sjećanja, njihovom registracijom i glasanjem na lokalnim izborima možemo bar smanjiti kampanju negiranja genocida koja se pretvorila u otvoreno slavljenje nalogodavaca i izvršilaca genocida. 

Za Srebrenicu je izbor načelnika mnogo više od samog glasanja i izvršavanja graÄ‘anske dužnosti. To je gradski, Srebrenički popis za istinu i pravdu. Pozivamo sve graÄ‘ane Bosne i Hercegovine i prijatelje istine i pravde širom svijeta da se pridruže u ovom Srebreničkom popisu za istinu i pravdu.

Institut za istraživanje genocida Kanada

Vijesti: