Vijesti

Saopćenje IGK povodom imenovanja Claire Fox negatorke genocida u BiH za članicu Doma lordova u Velikoj Britaniji

 
07. 08. 2020.
Saopćenje IGK povodom imenovanja Claire Fox negatorke genocida u BiH za članicu Doma lordova u Velikoj Britaniji


Institut za istraživanje genocida Kanada {IGK} najoštrije osuÄ‘uje i odbacuje odluku britanskog premijera Borisa Johnsona da za članicu Doma lordova imenuje Claire Fox, negatorku genocida u Srebrenici i ratnih zločina i zločina protiv čovjećnosti u Bosni i Hercegovini. Odluka britanskog premijera je veliki udarac istini, pravdi, kulturi sječanja, ponižavajuča je za meÄ‘unarodno pravo i pravdu, degradirajuča za meÄ‘unarodne sudove Ujedinjenih nacija. Anticivilizacijska odluka daje zamah revizionistima historije koji u sklopu antibosanske koalicije sve više negiraju sudske, naučno istraživačke i historijske činjenice o genocidu u Bosni i Hercegovini. Ovim činom britanski premijer je pogazio pozitivne radnje Velike Britanije u podizanju svijesti o potrebi meÄ‘unarodne, institucionalne kulture sjećanja na genocid u Bosni i Hercegovini.

Pored toga što je uključivanje negatora genocida u političke procese dehumanizirajuči čin za žrtve, isti i ugrožava mir i bezbjednost, narušava meÄ‘uljudske i meÄ‘udržavne odnose, ponižava meÄ‘unarodnu pravdu i meÄ‘unarodne sudove. Negiranje genocida ima suštinsku namjeru najave novog genocida, i stoga smo dužni odlučno reagirati svim demokratskim sredstvima.

Imajući u vidu da moramo učiti i naučiti lekciju iz agresije i genocida na Bosnu i Hercegovinu ili ćemo se suočiti sa nepostojanjem, pozivamo Predsjedništvo i ministarstvo vanjskih poslova Bosne i Hercegovine da pismeno obavjeste britanskog premijera o teškim posljedicama njegove odluke o imenovanju Claire Fox  za članicu Doma lordova.

Institut za istraživanje genocida Kanada

Vijesti: