Vijesti

Na današnji dan prije 25 godine poginuo je heroj odbrane Bosne i Hercegovine, komandant bužimske 505. viteške brigade Izet Nanić.

Na današnji dan prije 25 godine poginuo je  heroj odbrane Bosne i Hercegovine, komandant bužimske 505. viteške brigade Izet Nanić.
Legendarni komandant poginuo je na današnji dan 1995. godine, prvog dana operacije "Oluja". Poginuo je u širem rejonu Ćorkovače, u akciji koja je za cilj imala spajanje jedinica Petog korpusa Armije Republike BiH i Vojske Republike Hrvatske. RoÄ‘en je 4. oktobra 1965. godine u Bužimu. Do početka rata 1992. godine radio je kao aktivno vojno lice u JNA. Početkom agresije na BiH postaje komandant jedne od najuspješnijih brigada Armije BiH – bužimske 505. viteške brigade. Nanića opisuju kao mirnog čovjeka, velikog patriotu i stratega, ali i razumnog sagovornika i prijatelja. Bio je privržen vjeri, izuzetno hrabar, a u borbama je uvijek bio prvi. Posthumno je 1998. godine dobio Orden heroja oslobodilačkog rata i unaprijeÄ‘en u čin brigadnog generala. Krajišnici su njemu i bratu Nevzetu podigli spomenik u njihovoj rodnoj Nanića Dolini blizu Bužima. Nakon njegove smrti, njegova kćerka Lejla je promijenila ime u Izeta. Iza njega su ostali sinovi Nevzet i Ibrahim, te supruga Sefija.
“Sve je u igri. Nadam se da će uspjeti i ja s njima, a onda i narod. Pobjeda je blizu, ako Bog da, bit će naša BiH. Osjećam da mogu uraditi zamišljeno. Da mi je snage i sreće. Sve sam uložio. Nestalo je struje. Sretno!“, bile su posljednje riječi ovog neustrašivog borca za Bosnu i Hercegovinu i Bošnjake.  
Institut za istraživanje genocida Kanada

Vijesti: