Vijesti

U zgradi ambasade BiH u Kanadi koja je proglašena nacionalnim spomenikom Kanade, i dalje nema BiH.

U zgradi ambasade BiH u Kanadi koja je proglašena nacionalnim spomenikom Kanade, i dalje nema BiH.
Zgrada Ambasade BiH u Ottawi je prije pet godina proglašena nacionalnim spomenikom Kanade. Gradsko vijeće glavnog grada Kanade proglasilo je objekat u kojem se nalazi Ambasada BiH zaštićenim nacionalnim spomenikom. Zgrada Ambasade BiH je od sada na listi zaštićenih nacionalnih spomenika u Ottawi. Inače, zgrada Ambasade BiH u Kanadi je vlasništvo BiH i pripala joj je po osnovu sukcesije imovine bivše Jugoslavije.
Na žalost aktuelni ambasador BiH u Kanadi, u objektu od nacionalnog interesa za državu Kanadu, ne poštuje svoju vlastitu državu BiH. Umjesto diplomatskog predstavljanja države BiH koja ga plača, on predstavlja Milorada Dodika i entitet Republika Srpska, entitet koji je presudom MeÄ‘unarodnog suda pravde osuÄ‘en za genocid.
Istina i pravda počivaju u dubini. Tragati za njima je teško, jer mnogo je lakše razabrati zabludu, krivdu, laž nego otkriti istinu i pravdu. Istina i pravda oblikuju čovjeka i prisiljavaju ga da upozna samoga sebe. Samo jedno zlo je neizlječivo ako pojedinac, porodica i narod sami dignu ruke od istine i pravde. Zato ko ne čini napor ka istini i pravdi ne čini ništa ni za sebe, ali ni za druge. I ako još nismo dobili odgovor od Predsjedništva BiH i Ministarstva za vanjske poslove BiH na naše pismo u vezi anticivilizacijskog ponašanja ambasadora BiH u Kanadi povodom 11. jula, Dana sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici mi nastavljamo borbu za istinu i pravdu. Jer podijeljena istina i pravda sa drugim je udvostručena istina i pravda. Slobodan si ako ti je savjest upućena ka istini i pravdi. Neispunjena istina i pravda ubija jače od rata.
IGK  

Vijesti: