Vijesti

Studenti Berkeli univerziteta u Kaliforniji pokrenuli peticiju za raskidanje ugovora u radu u naučno nastavnom procesu sa prof. dr. Jasminom Vujić

11. 08. 2020.


Saopćenje Instituta za istraživanje genocida Kanada

Studenti Berkeli univerziteta u Kaliforniji pokrenuli peticiju za raskidanje  ugovora u radu  u naučno nastavnom procesu sa prof. dr. Jasminom Vujić  

Studenska organizacija sa Berkeli univerziteta u Kaliforniji {University of California, Berkeley} je pokrenula peticiju u kojoj se od uprave kancelara Berkeli univerziteta u Kaliforniji, Carol Christ i odjela navedenog univerziteta za nuklearni inženjering traži da odmah raskinu ugovor o radu u naučno nastavnom procesu sa prof. dr. Jasminom Vujić i tako podrže obavezu suzbijanja mržnje, predrasuda i diskriminacije u studenskoj zajednici u kampusu Berkeli univerziteta u Kaliforniji.


Podsjećmo da je Institut za istraživanje genocida Kanada {IGK} 04. 04. 2020. godine poslao pismo upravi kancelara Berkeli univerziteta u Kaliforniji, Carol Christ u kome smo između ostalog napisali:
Dr. Vujić je organizovala proteste protiv NATO u SAD. Organizovala je ekstremnu srpsku dijasporu u SAD koja pruža materjalnu i drugu podršku navedenim fašističkim pokretima u Srbiji i Republici Srpskoj. Na kraju dr. Vujić lobira protiv američkih organa koji su predsjednika entiteta Republika Srpska stavili na američku crnu listu, što je direktno protiv američkih interesa i američke države. Na kraju dr. Vujić negira pavosnažne presude internacionalnih sudova o ratnim zločinima, zločinima protiv čovječnosti i genocida u BiH. Smatramo da su navedene činjenice sasvim dovoljne da preispitate rad prof. Vujić. Po našem mišljenju navedene aktivnosti i podržavanje ekstremnih, fašističih pokreta od strane vašeg akademskog člana narušava ugled respektabilne vaše akademske institucije. Istovremeno njena aktivnost je uznemirila mnoge američke Bosance i Bosanke, preživjele žrtve agresije i genocida, koji ponovo osjećaju strah".  

Institut za istraživanje genocida Kanada

Vijesti: