Vijesti

Blaža Kraljevića ubili su pripadnici HVO-a na dana[nji dan prije 28 godina jer se borio za Republiku BiH

Blaža Kraljevića ubili su pripadnici HVO-a na dana[nji dan prije 28 godina  jer se borio za Republiku BiH
Borio se za jedinstvenu Bosnu i Hercegovinu,bez kantonizacija i etničkih podjela. Zbog toga je došao u sukob s Matom Bobanom i HVO-om koji zastupaju sasvim suprotne stavove. Prije 28 godina, “veliki“ Hrvati ubiše Hrvate. Pored Blaža Kraljević ubijeno je i njegovih osam saboraca, i Bošnjaka i Hrvata.A to su: Gordan ÄŒuljak,Šahdo Delić,Ivan Granić, Mario Medić,Marko Stjepanović, Rasim Krasnići, Osman Maksić, Vinko Primorac.
ÄŒuveni proglas Blaža Kraljevića: “Poručujemo svim graÄ‘anima BiH, pogotovo Hrvatima i Muslimanima, da ne uzimaju u obzir izjave i dogovore Mate Bobana i Radovana Karadžića. Niti jedan, niti drugi, ne govore u ime Hrvata i Muslimana. Oni ne govore o onom što žele Hrvati i Muslimani. Nema podijele BiH. Možemo i hoćemo sačuvati BH za sve nas, nećemo ostaviti naš narod na cjedilu. Ili ćemo svi izginuti, ili ćemo svi biti slobodni. Mi nismo spremni za izdaju".
Za  svoju istinu, ideje, stavove platio je životom. A istina? Istina će kad-tad izaći na vidjelo i krivci za ovaj zločin bit će kažnjeni, jer pravda je spora ali dostižna. Neka bude pravda pa makar propao svijet,ali svijet nikada nije propao zbog pravde već zbog nepravde.
Ubojstvo Blaža Kraljevića je zaista izvršeno očigledno po zapovjedi s višeg mjesta kako bi se uklonila spona koja je povezivala bošnjački i hrvatski narod u BIH u borbi protiv zajedničkog neprijatelja. HOS u BiH iz 1992. godine je bila istinska bošnjačko–hrvatska vojna formacija i prepreka hrvatsko–bošnjačkom ratu.
IGK

Vijesti: