Vijesti

Barbari su pucali u knjige: 28 godina od spaljivanja Vijećnice

Barbari su pucali u knjige: 28 godina od spaljivanja Vijećnice
Srpski agresor je prije 28 godina zapalio Vijećnicu: Noć kada su barbari pucali u knjige

U noći između 25. i 26. augusta 1992. srpske snage pod vodstvom osuđenog ratnog zločinca Radovana Karadžića granatirale su sarajevsku Vijećnicu.

Bio je to zločinački pokušaj uništenja bosanskohercegovačke države, ali i pokušaj uništenja ideje Bosne i bosanskog duha, te svijesti o mjestu zajedničkog življenja, što je i pokušaj uništenja čovjeka i civilizacije.

Vijećnica je bila meta artiljerije sljedbenika zločinaca Radovana Karadžića i Slobodana Miloševića, odnosno, Vojske RS-a i bivše Jugoslavenske narodne armije. Radovan Karadžić, koji voli sebe smatrati više navodnim pjesnikom nego ratnim zločincem, izdao je nalog da se na zgradu Vijećnice ispale fosforne bombe, koje osobito pospješuju rasplamsavanje vatre. Tako je Vijećnica postala sinonim urbicida i kulturocida u Bosni i Hercegovini, Evropi i svijetu.

PogoÄ‘ena mnoštvom projektila, spaljena je i razrušena. Malo je knjiga spašeno iz plamena. Uništeno je više od 80 posto knjižnog fonda i dokumenata koji su svjedočili o hiljadugodišnjoj historiji zemlje i države Bosne i Hercegovine. U plamenu je nestalo više od dva miliona knjiga, časopisa i dokumenata, kao i tri stotine unikatnih rukopisa neprocjenjive vrijednosti. Vijećnica je tako postala simbol agresije i genocida u Bosni i Hercegovini.

Kada uništite pisani trag o ideji Bosne i bosanskom duhu, taj civilizacijski kod koji pripada svim graÄ‘anima Bosne i Hercegovine, onda uništavate državu Bosnu i Hercegovinu. Brisanjem ideje Bosne i bosanskog duha agresori su pokušali izbrisati bosanskohercegovačku državu, društvo, zemlju, teritoriju.

Spaljivanje knjiga u Vijećnici je bilo sredstvo za realizaciju političkih i teritorijalnih ciljeva agresora u ime širenja bosanskohercegovačkog kolektivnog zaborava. Ovaj mračni čin je u vezi s totalitarnim režimom zločinca Slobodana Miloševića i njegovih istomišljenika u Srbiji, Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini kojim bi se agresijom i genocidom obračunavali sa bh. prošlosti, sadašnjosti i budućnosti u ime rušenja kolektivnog pamćenja bh. graÄ‘ana o jedinstvenoj, slobodnoj, nezavisnoj državi.

Vijećnica je svojevrsni čuvar kulturno-historijskog naslijeÄ‘a Bosne i Hercegovine i agresorima trn u oku kada je u pitanju kontinuitet bosanskohercegovačke državnosti. Ali Vijećnica je i simbol čovjeka i civilizacije. Ona u sebi sintetizira povijest Sarajeva, Bosne i Hercegovine, čovjeka i civilizacije. Obnova Vijećnice i njeno novo otvaranje je, ističu, poruka i pouka svim agresorima na Bosnu i Hercegovinu i svim kreatorima i izvršiocima genocida nad graÄ‘anima Bosne i Hercegovine da su ideja Bosne i bosanski duh uvijek uspijevali pobijediti zlo i fašizam, agresiju i genocid.

Oni koji su palili Vijećnicu, oni koji su agresijom i genocidom jurišali na državu Bosnu i Hercegovinu i njene graÄ‘ane, oni koji su ubijali djecu, oni koji su silovali, oni koji su mučili i ubijali u koncentracionim logorima smrti, oni koji su na silu protjeravali, zapravo, palili su i rušili ideju Bosne i bosanski duh, a time su palili i rušili i povijest, kulturu, tradiciju čovjeka i civilizacije. Zbog tog barbarskog, anticivilizacijskog, antihumanog zločina agresije i genocida palitelji Vijećnice i rušitelji države Bosne i Hercegovine će vječno ostati na smetljištu historije.

Kolektivno znanje pohranjeno u spisima jednog naroda predstavlja bitan dio identiteta tog naroda. Do danas brojni vlastodršci širom svijeta, a posebno kreatori i izvršioci agresije na Republiku Bosnu i Hercegovinu i genocida nad njenim graÄ‘anima nisu shvatili da snagu misli i duha, bilo u obliku pisane riječi ili izraženu nekim drugim umjetničkim jezikom, nije moguće izbrisati. Još nije izmišljeno oružje koje je snažnije od snage duha.

Na 28. godišnjicu barbarskog paljenja Vijećnice još jednom podsjećamo da fašizam još nije pobijeÄ‘en ni u Bosni i Hercegovini ni u svijetu.

Historija.ba podsjeća da je u noći sa 25. na 26. august 1992. godine sarajevska Vijećnica, najljepši i najreprezentativniji objekat iz austrougarskog perioda, izgorjela do temelja. Plamen je za nekoliko sati progutao nacionalno blago Nacionalne i univerzitetske biblioteke BiH, koje je brižno čuvano, obraÄ‘ivano i koje je graÄ‘anima bilo dostupno blizu pola stoljeća.

Za vrijeme opsade Sarajeva Vijećnica je bila više puta granatirana. Pokušavale su je uništiti snage JNA, a zatim i snage Vojske Republike Srpske. U noći kada je zapaljena vatrogasci su bezuspješno pokušavali ugasiti vatru. Oni najhrabriji provlačili su se izmeÄ‘u granata, metaka, uskakali u vatrenu stihiju i pokušavali spasiti barem mali djelić nacionalnog blaga.

Institut za istraživanje genocida Kanada

Vijesti: