Vijesti

Na Međunarodni dan pismenosti IGK upozorava – Diskriminacija djece u RS

Na MeÄ‘unarodni dan pismenosti IGK upozorava – Diskriminacija djece u RS


Institut za istraživanje genocida Kanada na MeÄ‘unarodni dan pismenosti podsjećaju da Bošnjaci u entitetu Republika Srpska nemaju pristup učenju na maternjem – bosanskom jeziku te da se u tom entitetu provodi sistemska diskriminacija.

Ističu da se MeÄ‘unarodni dan pismenosti obilježava svake godine 8. septembra, a da je ove godine fokus na višejezičnosti.

Smatraju da je prihvatanje jezične raznolikosti u obrazovanju i razvoju pismenosti jedno od najbitnijih ljudskih prava i sloboda te da je ključno za rješavanje problema sa pismenošÄ‡u i za postizanje ciljeva održivog razvoja.

TakoÄ‘er naglašavaju da učenici Bošnjaci i njihovi roditelji od samog početka povratka u entitet RS vode borbu za ravnopravan obrazovni proces uz poštivanje osnovnih ljudskih prava, prava na jezik i nastavu na maternjem bosanskom jeziku.

“Vlast i opozicija u entitetu RS zabranjuju naziv bosanski jezik i pokušavaju nametnuti svoje mišljenje i uvredljive nazive, kršeći zakone i sudske presude bez bilo kakvih sankcija. Vlast i opozicija u entitetu RS ignorišu i ne priznaju presude domaćih i meÄ‘unarodnih sudova u različitim oblastima života, a koje se uglavnom tiču Bošnjaka, obrazovanja, istine i pravde”, istaknuto je u saopćenju.

Zbog takvog stanja u obrazovnom procesu, naglašavaju, Bošnjaka je sve manje u entitetu RS.

“Tako se realizuju zacrtani ratni ciljevi onih koji su osuÄ‘eni za genocid, mirnodopskim metodama, od strane onih koji ih smatraju stvaraocima entiteta RS”, kazali su.

Iz Instituta za istraživanje genocida Kanada pozivaju Ujedinjene nacije i UNESCO da taj anticivilizacijski proces sistemske diskriminacije i aparthejda hitno zaustave.

Vijesti: