Vijesti

Bosna treba zajednički odgovor na veličanje ratnih zločinaca i napade Zagreba i Beograda.

Bosna treba zajednički odgovor na veličanje ratnih zločinaca i napade Zagreba i Beograda.
Gnusni čin veličanja presuÄ‘enog ratnog zločinca Momčila Krajšnika iza koga stoji politički establišment manjeg bh. entiteta ima za cilj nastavak poricanja genocida i agresije kroz veličanje ratnih zločinaca kao navodnih heroja. Ovim anticivilizacijskim  Äinom veliča vojska manjeg entiteta koja je odlukom najveće pravne institucije u svijetu, MeÄ‘unarodnog suda pravde, označena kao institucija koje je izvršila genocid. I nikakvih sankcija nema. To je ruganje žrtvama, to je ruganje državi BiH, najvećoj žrtvi raspada Jugoslavije, to je ruganje istini i pravdi, to je ruganje čovjeku, civilizaciji, čovječanstvu i posebno žrtvama genocida. Ako meÄ‘unarodna zajednica nije htjela zaustaviti agresiju i genocid, sada mora zaustaviti povampireni hod velikosrpske nacionalističke politike. Istovremeno se mora odmah prekinuti kult šutnje bošnjačkih i bosanskih političkih predstavnika koji sve više ostaju gluhi za interese žrtava, istine i pravde.
Izjave u kojima se Kosovo porede s entitetom RS su nonsensi. Nemoguće je porediti Kosovo i entitet RS, jer je RBiH međunarodno priznata država 1992., a 22. maja iste godine primljena je u punopravno članstvo UN-a, i kao takva nastavila da egzistira sve do Dejtona, kada je promijenila svoje ime u BiH. U Dejtonu je nastavila kontinuitet Republike BiH u drugačijem ustavnopravnom aranžmanu. U tom kontekstu BiH je sa dva entiteta suverena, nezavisna država, i apsolutno se entitet RS ne može porediti niti stavljati u istu ravan s Kosovom koje je međunarodno priznata država.
 Današnja politička situacija u BiH je veoma kompleksna. BiH je u opasnosti za secesiju, oduzimanja teritorija, ugrožavanje teritorijalnog integriteta i suvereniteta BiH. Sve su jači tonovi iz susjednih država da je BiH nemoguća država i da treba nastaviti agresivno genocidni projekat iz 90tih godina. Napada se istine i pravda, negira genocid, negiraju sudske naučne i historijske činjenice o agresiji i genocidu u BiH, glorifikuju se zločini i zločinci.
Pozivamo probosanskohercegovačke snage u matici i dijaspori da se organizuju na adekvantan način, da odgovore na napade na suverenost, teritorijalni integritet, meÄ‘unarodni subjektivitet  i nezavisnost BiH, ali i njenu dalju budućnost.
Institut za istraživanje genocida Kanada

Vijesti: