Vijesti

21. septembar - Međunarodni dan mira -

21. septembar - MeÄ‘unarodni dan mira -  Bosanskohercegovačko iskustvo - mir je konačni čin potrage za pravdom i istinom.
Diljem svijeta se 21. septembar obilježava kao MeÄ‘unarodni dan mira. Generalna skupština UN-a Rezolucijom 55/282 iz 2001. godine, kojom se 21. septembar svake godine proglašava MeÄ‘unarodnim danom mira, usvojila je i prijedlog da se na isti dan obilježava Svjetski dan prekida vatre i Dan bez nasilja „kako bi Ujedinjene nacije, zemlje članice i cijelo čovječanstvo posvetili odreÄ‘eno vrijeme promoviranju ideala mira i iskazivanju posvećenosti miru pozitivnim primjerima, na sve moguće načine“. Ujedinjene nacije pozivaju sve narode i časne ljude da prekidom neprijateljstva, kao i na druge načine, obilježe ovaj dan, kroz edukaciju i osvješÄ‡ivanje javnosti o pitanjima od važnosti za mir. Bosna i Hercegovina je izrazila opredjeljenje da će u skladu sa mogućnostima i raspoloživim resursima, pružiti doprinos UN-u, OSCE-u, EU i NATO-u, kao vodećim kolektivnim sigurnosnim organizacijama, u njihovim nastojanjima za održavanje mira, stabilnosti i sigurnosti na globalnom planu. U meÄ‘unarodnim odnosima, aktivnosti Bosne i Hercegovine zasnivaju se na principima koje su sadržane u Povelji UN-a, završnom aktu iz Helsinkija i ostalim dokumentima OSCE-a te na općeprihvaćenim principima meÄ‘unarodnog prava.
Bosanskohercegovačko iskustvo - mir je konačni čin potrage za pravdom i istinom. Pravda i istina nemaju kompromisa. Jer svaki kompromis sa istinom i pravdom je poniženje žrtava, pa samim tim i poniženje mira. Istina i pravda su najbolji čuvari, ali i razlozi nade za mir. Ravnodušnost prema istini i pravdi predstavljaju največu prijetnju za mir. Kultura mira je promicanje kulture pamćenja u ime istine i pravde kako bi se pobijedila ravnodušnost. Mi u BiH znamo koliko je skupa cijena odsustva kulture mira, ali i kulture pamćenja. Mir nije vlasništvo lidera nego je odgovornost svakog pojedinca. Mir ne znači samo odsustvo nasilja, mir predstavlja trajni napor pojedinca, porodice, zajednice, društva i države u kontinuiranoj, bezkompromisnoj borbi za istinu, pravdu i pravednost.
Institut za istraživanje genocida Kanada

Vijesti: