Vijesti

Na današnji dan prije 17.godina poslana poruka majki Srebrenice da se u Srebrenici desio genocid.

Na današnji dan prije 17.godina poslana poruka majki Srebrenice da se u Srebrenici desio genocid.
Godišnjica otvaranja Memorijalnog centra Potočari: Prve godine ukopano 969 žrtava genocida
Na današnji dan 2003. godine Memorijalni centar u Potočarima otvorio je tadašnji predsjednik SAD-a Bill Clinton. U Memorijalnom centru Potočari ukopane su hiljade žrtava genocida iz jula 1995. godine, kojeg su počinile vojne, policijske i paravojne formacije iz bh. entiteta Republika Srpska i Srbije. Žrtve potječu iz različitih općina, a najviše ih je s područja Srebrenice, Bratunca, Vlasenice, Zvornika i Milića.
Posmrtni ostaci žrtava genocida pronaÄ‘eni su na 150 različitih lokaliteta, od čega je riječ o 77 masovnih grobnica. NajmlaÄ‘a do sada ukopana žrtva u Potočarima bilo je novoroÄ‘enče, djevojčica Fatima Muhić, a najstarija nana Šaha Izmirlić, roÄ‘ena 1901. godine.
Memorijalni centar se sastoji se od dvije komponente, od kojih je prva mezarje gdje su ukopani posmrtni ostaci više od 6.600 žrtava genocida.
Proces identifikacije i pokopa žrtava nastavlja se svake godine. Zid sjećanja, u koji su upisana imena 8.372 žrtve genocida u Srebrenici, također se nalazi unutar mezarja.
Druga komponenta Memorijalnog centra smještena je u nekadašnjoj Fabrici akumulutaora koja je služila kao sjedište holandskog bataljona UN-a prije genocida i dogaÄ‘aja iz jula 1995. godine. Danas su u ovom objektu postavljene izložbe kao što su Spomen soba, multimedijalna soba i dokumentacioni centar, prostor osmišljen za edukaciju posjetilaca o zločinima počinjenim u i oko Srebrenice, te njihovom naknadnom procesuiranju na meÄ‘unarodnim i na domaćim sudovima.
Posjetioci glavnog izložbenog kompleksa mogu slušati svjedočenja, gledati filmske instalacije, pregledati materijalne dokaze i pristupiti sudskim dokumentima vezanim za genocid u Srebrenici 1995. godine.

Vijesti: