Vijesti

Reakcija na gostovanje predstavnika entiteta RS u SAD, Obrada Kesića na FACE TV-u,

Reakcija na gostovanje predstavnika entiteta RS u SAD, Obrada Kesića na FACE TV-u, gdje je otvoreno zaprijetio ratom ukoliko „Amerika krene u reformu BiH, odnosno rasformiranje entiteta RS“
Želimo ukazati na tri primarne činjenice antiustavnog djelovanja kancelarija entiteta RS u inostranstvu. Odlukom Vlade entiteta RS kancelarije djeluju u Austriji, Sjedinjenim Američkim Državama, Ruskoj Federaciji, Belgiji, Srbiji, Njemačkoj, Grčkoj i Izraelu. Ukazujemo da djeluju protiv države Bosne i Hercegovine.
Prvo, kancelarije entiteta RS lažno se predstavljaju kao dio diplomatske mreže s diplomatskim ovlaštenjima. Kancelarije organiziraju “diplomatske” posjete entitetskih funkcionera RS, bez znanja Predsjedništva, Ministarstva vanjskih poslova i ambasada BiH. Ovakvu vrstu nepoštovanja akreditacijskih pravila smatramo kršenjem Bečke konvencije o diplomatskim odnosima i antibosanskim djelovanjem.
Drugo, kancelarije entiteta RS lažno predstavljaju svoje punomoći i nivo djelovanja. Na primjer, kancelarije RS u Beču i Briselu predstavljaju se kao da su akreditirani za Austriju i Belgiju. To je neistina. Radi se o regionalnim kancelarijama za Grad Beč i Grad Brisel. Smatramo neophodnim obavijestiti vlade Austrije, Belgije i predstavnike Evropske komisije o lažnom predstavljanju unutar država EU.
Treće, u kancelarijama entiteta RS zaposleni su pripadnici srpskog naroda, bez ijednog pripadnika druga dva konstitutivna naroda. Entitet RS svoju egzistenciju temelji na pravnom osnovu multietničke teritorijalne jedinice BiH i njene kancelarije – da bi uopšte postojale, moraju nužno biti multietničke. Ako bar trećinu regionalnih kancelarija ne vode Hrvati ili Bošnjaci, odnosno, ako u svakom predstavništvu ne radi bar jedan Hrvat ili Bošnjak, takva kancelarijska para-tijela egzistiraju mimo normativnih akata države BiH.
Država BiH se suočila s nizom parazitskih paralelizama: parapolicijskih, paraobavještajnih, parareferendumskih, paradiplomatskih. Za antibosanska djelovanja svakako su nadležni državni organi BiH, ali za paradiplomatski smo odgovorni i svi mi – bosanskohercegovački državljani koji statusom i porijeklom, s vanjske strane – iz dijaspore, želimo zaštititi interese države.
Upućujemo vlade i loklane vlasti svih osam država u kojima djeluju (para)kancelarije entiteta RS da preispitaju pravni osnov djelovanja, u skladu s navedenim činjenicama.
Kancelarije entiteta RS pripadaju i djeluju u ime osobe koja se nalazi na crnoj listi Sjedinjenih Američkih Država i opasnost je za regionalni mir i sigurnost. Svaka osoba koja materijalno pomaže osobi na američkoj crnoj listi, mogla bi se sama naći na njoj. Šefovi kancelarija entiteta RS vjerovatno zastupaju samo interese Milorada Dodika a ne srpskog naroda, a to je: secesija, rat, progon, nepomirenje i antibosansko djelovanje.
Ostajemo na liniji budnog motrenja zaštite državnih interesa BiH  u inostranstvu. Tražimo hitnu reakciju institucija države BiH. Tražimo od Predsjedništva BiH da pred Ustavnim sudom BiH pokrenu postupak o ocjeni ustavnosti ureda entiteta RS po svijetu, te konačno pravno ospore i zaustave neustavno otvaranje istih, ili bilo čijih drugih diljem svijeta, a bez saglasnosti Predsjedništva BiH.

Institut za istraživanje genocida Kanada 

Vijesti: