Vijesti

Otvoren je jedan od simbola Sarajeva i najreprezentativnijih objekata, proglašen nacionalnim kulturnim spomenikom Bosne i Hercegovine.

 Otvoren je jedan od simbola Sarajeva i najreprezentativnijih objekata, proglašen nacionalnim kulturnim spomenikom Bosne i Hercegovine.
U jedinom olimpijskom gradu u regionu još jednom su odbranjene i ojačane civilizacijske, a bosanske tekovine. Ponovo je otvaren Olimpijski muzej u Sarajavu. Muzej je dar Bosanaca i Hercegovaca i njihove zemlje Bosne i Hercegovine svijetu za čuvanje bosanskog i olimpijskog duha. U Sarajevu se još jednom osjeća duh olimpijskog vremena kada je glavni grad Bosne i Hercegovine bio centar svijeta. Sretan je čovjek koji može iskusiti to impresivno bosanskohercegovačko blago.  27. aprila 1992.g. jedna od prvih kulturnih institucija pored Orijentalnog instituta i Nacionalne biblioteke koja je granatirana i uništena bio je Olimpijski muzej. Zahvaljujući borcima Armije Republike Bosne i Hercegovine i graÄ‘anima Sarajeva eksponati Olimpijskog muzeja su evakuisani i spašeni. Branili su ga u toku agresije bosanskohercegovački sinovi i kčeri i odbranili. Sačuvali su olimpizam koji je sastavni dio bosanskohercegovačke bitnosti i bitisanosti. Zato Muzej pripada svima onima koji poštuju i brane državu Bosnu i Hercegovinu i olimpizam, pripada Evropi i svijetu. Tako još jedna sarajevska kulturna ustanova ujedinjuje dobre ljude, cÌŒuva najbolje ljudske vrijednosti u ime bolje budućnosti. Obnovom Muzeja, Sarajevo je vratilo svoj simbol i očuvalo historiju za buduće generacije.
/E.R./

Vijesti: