Vijesti

IGK oštro osuđuje dodjeljivanje novinarske nagrade „Srđan Aleksić“ novinarki Kristini Ljevak.

23. 12. 2020.

Saopćenje Instituta za istrazÌŒivanje genocida Kanada {IGK} 

IGK osÌŒtro osuÄ‘uje dodjeljivanje novinarske nagrade „SrÄ‘an Aleksić“ novinarki Kristini Ljevak. Javnost se josÌŒ uvijek sjeća da je Ljevak priredila sÌŒokantnu uvredu zÌŒrtvama, kako genocida u Srebrenici, tako i ostalih zlocÌŒina koje su pocÌŒinile srpske snage u Bosni i Hercegovini u periodu 1992-1995. godina. Ona je kao direktorica stajala iz emitovanja sramnog filma TuzÌŒitelj, branitelj, otac i sin“ na javnoj Televiziji Sarajevo 11. jula 2019. godine u kojem se dovode pod znak pitanja presude generalima srpske vojske zbog zlocÌŒina u Podrinju. 

Svojedobno su na ovaj skandal reagirale „Majke enklave Srebrenica i ZÌŒepa“, „UdruzÌŒenje zÌŒrtava i svjedoka genocida“, boracÌŒka udruzÌŒenja, brojni pojedinci i institucije, ali Kristina Ljevak je prkosno ostajala pri svome, ne nudeći niti suosjećanje, niti izvinjenje. Iako je krisitna Ljevak nagraÄ‘ena zbog svojih radova u 2020. godini, ona bi zbog frapantnog filma trebala trajno biti izuzeta iz konkurencije za bilo koju nagradu koja pledira da bude simbol pozitivnih dostignuća. 

UvazÌŒujući sve navedeno, trazÌŒimo od organizatora dodjele priznanja da preispita i povucÌŒe svoju odluku. HelsinsÌŒki parlament graÄ‘ana Banjaluka , MrezÌŒa za izgradnju i Civil Right Defenders bi trebali uvazÌŒiti istinu o kolicÌŒini bola i ponizÌŒenja koje je Krisitna Ljevak nanijela stotinama hiljada Bosanaca i Hercegovaca. Svima koji se zalazÌŒu za antifasÌŒisticÌŒke vrijednosti, a sÌŒto jeste i borba protiv negiranja i genocida i ostalih utvrÄ‘enih i presuÄ‘enih ratnih zlocÌŒina, trebaju znati da će nagraÄ‘ivanje osobe koja u svojoj biografiji ima jedno ovako sramno djelo, uvijek naići na kritike Instituta, zÌŒrtava rata, kao i ostalog dijela civilizaranog svijeta. Budite na nasÌŒoj strani.  

Institut za istraživanje genocida Kanada

Vijesti: