Vijesti

IGK: Povodom još jednog brutalnog negiranja države BiH - negiranjem Dana državnosti - Djevojčici iz Doboja smanjeno vladanje jer je slavila Dan državnosti BiH

IGK: Povodom još jednog brutalnog negiranja države BiH - negiranjem Dana državnosti - Djevojčici iz Doboja smanjeno vladanje jer je slavila Dan državnosti BiH


Učenica šestog razreda Osnovne škole “Petar Kočić”, u bošnjačkom povratničkom selu Sjenina Rijeka, kod Doboja, kažnjena je smanjenjem vladanja. Tako joj je “presuđeno” jer nije prisustvovala nastavi, već je s roditeljima i prijateljima proslavljala Dan državnosti BiH. Odluku je potpisala direktorica Mevlida Dervišefendić.

Ovaj totalno diskriminatorski, anticivilizacijski, užasni potez je samo jedan i nizu dokaza da entitet stvoren legalizacijom genocida ne može biti na teritoriji države na koju je izvršena agresija. Entitet koji za Dan prosvjetnih radnika uzima slavu Svetog Save i koji organiziraju Svetosavske akademije nastavlja agresivno genocidnu politiku drugim sredstvima.
Direktorici Mevlidi Dervišefendić i nastavnom osoblju navedene škole poručujemo. 

Nema nikakve rasprave o tome da li je ZAVNOBiH kamen temeljac savremene, moderne državnosti BiH. Nema nikakve rasprave o tome da je na Prvom zasjedanju ZAVNOBiH-a obnovljena državnost BiH. Nema nikakve rasprave o tome da je 25. novembar proglašen Danom državnosti RBiH u martu 1995. godine. Parlament RBiH, internacionalno priznate zemlje, donio je zakon o proglašenju 25.novembra kao Dana državnosti, nakon čega je Predsjedništvo dalo proglašenje. To znači da je zakon po kojem slavimo Dan državnosti i dalje na snazi, i jedino može biti promijenjen od strane Parlamentarne skupštine BiH, što nije do dana današnjeg urađeno. Nema nikakve rasprave o tome da ovaj zakon formalnopravno obavezuje sve institucije u BiH da obilježavaju ovaj historijski datum koji je tako validan na cijelom prostoru BiH. 

Zato direktorica Mevlida Dervišefendić i svi njoj slični koji se suprotstavljaju proslavi Dana državnosti nalaze se u antidržavnoj i protivpravnoj antibosanskoj koaliciji, na liniji laži, krivde, protiv osnovnih ljudskih prava i sloboda, zapravo protiv države u kojoj žive. Patriote BiH su dužne progovoriti o ovom antibosanskom, neljudskom i antidržavnom slučaju. Svi državotvorni građani BiH bilo gdje da se nalaze moraju se organizovano suprostaviti antibosanskom djelovanju jer bosanski politički i akademski faktor i dalje uglavnom šuti. Čast izuzecima. Navedeno negiranje 25. novembra kao Dana državnosti BiH samo je još jedan u nizu dokaza da politička pozicija i opozicija u manjem bh. entitetu principe svoga djelovanja temelji na ideologiji fašizma i genocida, negirajući sve antifašističke vrijednosti u BiH. Kontinuirano negiranja Dana državnosti BiH je jedan od ključnih segmenata velikosrpske politike. To negiranje je još jedan dokaz nemogućnosti opstojanja entiteta nastalog na rezultatima genocidu i tako dobrano homogeniziranom, s permanentnom separatističkom intencijom.

Institut za istraživanje genocida Kanada {IGK}.

Vijesti: