Vijesti

Zajednicko saopcenje KBSA, IRGC, BAGI

Kongres Bošnjaka Sjeverne Amerike (KBSA), Institut za Istraživanje Genocida Kanada (IRGC), i Bosansko-amerčki institut za genocid i obrazovanje (BAGI) pozdravljaju vijest o hapšenju i pritvoru Aleksandra Cvetkovića, bosanskog Srbina koji se preselio u Izrael 2006 godine. On je optužen za direktno učešÄ‡e u srebreničkom genocidu hladnokrvnim ubijanjem više od 1.000 Bošnjaka . Nakon pada Srebrenice, zaštićene enklave Ujedinjenih naroda, više od 8.000 nenaoružanih Bošnjaka je pogubljeno za nekoliko dana i sahranjeno u masovnim grobnicama širom istočne Bosne. Ovo je najgori zločin u Europi od holokausta i dokumentovano od strane MeÄ‘unarodnog suda pravde, kao čin genocida.

 

Očekujemo brzo izručenje ovog monstrouznog ratnog zločinca u BiH kako bi se priveo pravdi kojoj je uspjesno bježao preko 15 godina. Ovo hapšenje prati vijesti hapšenja još jednog bosanskog Srbina, Branka Popić, koji je uhapšen u Floridi, SAD, za laganje imigracionim vlastima o njegovoj umješanosti u genocid i izručen u Sarajevo da stane pred lic epravde. TakoÄ‘e pozdravljamo hapšenje Božidara Kuvelja u bosanskom gradu ÄŒajniču, za njegovu direktnu ulogu u genocide u Srebrenici. Do danas, osuÄ‘eno je 14 osumnjičenih za genocid u Srebrenici od strane Haškog tribunal za bivšu Jugoslaviju i još 12 od strane suda za ratne zločine u BiH, dok 11 drugih čeka presudu.

 

Pravda je suviše spora s obzirom da je više od 8.000 bošnjačkih civila brutalno ubijeno u području Srebrenice, dok je na području BiH ubijeno više od 100.000 bosanskih državljana, a više od 1.200.000 protjerano iz svojih domova. Pozivamo meÄ‘unarodnu zajednicu da hitno djeluju u hapšenju svih osumnjičenih ratnih zločinaca i izruči ih sudu u BiH da izaÄ‘u pred lice pravde. Osim toga, mi apelujemo na vlasti da ispitaju osumnjičene kako bi se uhapsili svi koji su imali udjela u genocid i ratne zločine. Vlasti bosanskih Srba moraju uraditi vise a posebno oni koji su bili svjedoci ratnih zločina a nisu ih prijavili. Imperativno je da čitava zajednica zajedno radi da bi se onemogućilo ratnim zločincima da se kreću kao slobodni ljudi. Ne može biti mira i pomirenja u Bosni i Hercegovini sve dok se ratni zločinci ne izvedu pred lice pravde.

 

mr. Haris Alibašić, predsjednik

Kongres Bošnjaka Sjeverne Amerike

www.bosniak.org

 

Prof. Emir Ramić, predsjednik

Institut za Istraživanje Genocida Kanada

www.instituteforgenocide.ca

 

mr. Sanja Seferović-Drnovsek, predsjednik

Bosansko-američki Institut za Genocid i Obrazovanje

www.baginst.com

Vijesti: