Vijesti

Teritorija opštine Srebrenica treba da ima status distrikta, te da se kao takva izuzme iz nadležnosti institucija entiteta RS i stavi pod jurisdikciju organa države BiH

Teritorija opštine Srebrenica treba da ima status distrikta, te da se kao takva izuzme iz nadležnosti institucija entiteta RS i stavi pod jurisdikciju organa države BiH
Poseban status nije samo u interesu građana Srebrenici. On jeste produkt ponajprije presude i genocida koji se desio u Srebrenici, ali on je u interesu svih građana koji žive u Srebrenici. IGK podržava nastojanja da se Srebrenici, s obzirom na izvršen genocid dodijeli poseban status državi BiH. Time bi poruke koje bi Srebrenica poslala, svoj eho nalazile širom svijeta i generacijama koje dolaze pobuđivale svijest o strahotama genocida i u srca im, umjesto mržnje, usađivale ljubav i poštovanje prema drugom i drugačijem. Entitet RS ne pokazuje Srebrenici ništa osim negiranja genocida i ponižavanja žrtava kroz razne oblike pritisaka i kršenja prava žrtava, veličanjem ratnih zločinaca. Ne mogu se oni koji veličaju genocidne zločince brinuti o žrtvama. Zato tražimo da se Srebrenica zaštiti od onih koji promoviraju zločince.
Negiranje historijskih činjenica, koje su i sudskim presudama i političkim odlukama potvrđene, može rezultirati novim genocidom. Bez pouka iz prošlosti, bez istine i pravde, nema bolje budućnosti. Kakvu budućnost možemo očekivati bez pravde i istine? Onima koji negiraju genocid i onima koji podržavaju negatore genocida bilo bi bolje da se suoče s istinom, kako bi i njihova djeca imala sigurniju, bolju budućnost. Bolja budućnost zasnovana na učenju o genocidu, na institucionalizaciji kulture pamćenja, na istini i pravdi nema alternative. Problem genocida je problem i cijelog čovječanstva. Shodno tome, i genocid nad Bošnjacima u Srebrenici, sigurnoj zoni Ujedinjenih nacija, jula 1995, treba posmatrati na evropskom i svjetskom nivou, u okviru internacionalnog prava, Povelje UN, Evropske Unije. Priznanje genocida u Srebrenici predstavlja temelj pomirenja u BiH i regionu, temelj bolje zajedničke budućnosti bosanskohercegovačkog društva i države i temelj evroatlantskih integracija BiH. Mi nikada nećemo pristati na pomirenje uz žrtvu istine i pravde.
Evropska perspektiva BiH neće se provesti dok se zabluda i greška nazvana entitet RS otvoreno ne akceptira kao takva. Razlog je jer snage koje su izvršile agresiju na RBiH vide u entitetu RS svoj ratni plijen i ratnu pobjedu te na nju gledaju kao na novu srpsku državu stvorenu preko Drine koja će omogućiti realizaciju vjekovnog srpskog sna o ujedinjenju u jednu svesrpsku državu. Zbog toga se i pobornici velikosrpske politike pod plaštom da imaju legalitet i legitimitet iskazan voljom birača u entitetu RS trude da BiH ne postane funkcionalna država te da je kao neodrživ eksperiment međunarodne zajednice treba pustiti da propadne.
Institut za istraživanje genocida Kanada {IGK}

Vijesti: