Vijesti

Kanadske cestitke za Dan nezavisnosti bos.

Bob Bratina član Kanadskog parlamenta i Vlade Kanade

1. mart 2021
U ime Vlade Kanade svim KanaÄ‘anima bosanskog porijekla čestitam Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine. Bosanska zajednica u Kanadi treba biti ponosna na svoje naslijeÄ‘e i ljepotu svoje bosanskohercegovačke zemlje. ÄŒast mi je izdati ovu čestitku Bosansko - kanadskoj zajednici. Tijekom svog života bio sam blagoslovljen da upoznam bosanski narod, bosansku historiju, kulturu i tradiciju. Prošlo je mnogo godina otkako sam imao priliku posjetiti vašu divnu zemlju i nadam se da ću jednog dana uskoro dobiti priliku da još jednom iskoristim tu ljepotu. Primite moje najbolje želje za divan Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine.
Bob Bratina
Član Kanadskog parlamenta i član Kanadske NATO parlamentarne grupe


Brian Masse, član Kanadskog parlamenta
1. mart 2021.
Želim čestitati bosansko-kanadskoj zajednici 1. mart Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine. Prije dvadeset i devet godina, graÄ‘ani Bosne i Hercegovine glasali su za nezavisnost Bosne i Hercegovine na referendumu održanom izmeÄ‘u 29. februara i 1. marta 1992. Parlament Bosne i Hercegovine je 6. marta prihvatio rezultate referenduma. Evropska zajednica je 7. aprila 1992. godine priznala Bosnu i Hercegovinu kao nezavisnu državu. Tokom prošlosti bilo je mnogo tragedija i izazova za graÄ‘ane u Bosni i Hercegovini, ali ona je očuvala svoju nezavisnost i demokratsko društvo radeći za bolju budućnost.
Bosansko-kanadska zajednica, kao bitni dio države Kanade, kontinuirano podržava i zalaže se za  demokratsku i nezavisnu  Bosnu i Hercegovinu s čime se svi KanaÄ‘ani slažu i podržavaju.
Brian Masse
ÄŒlan Kanadskog parlamenta i M. P. Windsor West i parlamentarni kritičar za inovaciju, nauku i ekonomski razvoj.  

John Tory, gradonačelnik Toronta
1. mart 2021.
Zadovoljstvo mi je uputiti pozdrave i srdačnu dobrodošlicu svima koji učestvujete  u internet akademiji bosansko-kanadske zajednice u čast Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine. Drago mi je što ćete se moći virtualno okupiti sa članovima svoje zajednice i saznati više o historiji Bosne i Hercegovine. Hvala našoj aktivnoj bosanskoj zajednici u Torontu i Kanadi na jedinstvenom doprinosu bogatoj, kulturnoj raznolikosti našeg grada.Toronto je jedan od najmultikulturalnijih svjetskih gradova i dom ljudima iz cijelog svijeta. Vrijedni doprinosi multikulturnih zajednica jačaju naše društvo i doprinose geslu našeg grada "Raznolikost je naša snaga". DogaÄ‘aji poput ovog slave bogatu kulturu i tradiciju koje čine naš grad jedinstvenim i ključni su za prosperitetni, vitalni i živi Toronta. U ime Gradskog vijeća Toronta, primite moje najbolje želje povodom Dana nezavisnosti uz želju za nastavak uspješnog rada.
S poštovanjem, 
John Tory, gradonačelnik Toronta

Fred Eisenberger gradonačelnik Hamiltona
1. marta 2021
Poštovani dr. Ramić
Zadovoljstvo mi je pozdraviti bosansku zajednicu u Hamiltonu povodom obilježavanjaDana nezavisnosti Bosne i Hercegovine. Ovaj dan obilježava godišnjicu referenduma o proglašenju suverene i nezavisne Bosne i Hercegovine. Bosanski narod ima na šta biti jako ponosan od tog proglašenja nezavisnosti 1992. godine. Bosna i Hercegovina je danas stub demokratije i slobode na Balkanu. To je primjer zajedničkog rada u miru. Mnogima daje primjer onoga što je moguće kada rade zajedno.
Zahvalan  sam na kontinuiranom doprinosu bosanske zajednicekulturnoj raznolikosti Hamiltona. Vaš doprinos  obogaćuje naš gradu. Ponosni smo što je bosanska zajednica pronašla mjesto s nama. Nastavljamo raditi zajedno da Hamilton postane zajednica koju možete nazvati domom, živjeti u slobodi i podizati porodicu.
Želim vam uspjeh i sreću u Hamiltonu.
S poštovanjem,
Fred Eisenberger
Gradonačelnik Hamiltona

Maria Pearson, članica Skupštine grada Hamiltona
1. mart 2021
ÄŒlanovima Bosansko kanadske zajednice
Re: Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine
Želim čestitati i uputiti svoje najbolje želje bosanskoj zajednici povodom obilježavanja 1. marta Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine. Vaš revolucionarni povijesni pokret 1. marta 1992. za suvremenu Bosnu i Hercegovinu potvrdio je državnost Bosne i Hercegovine, uključujući nezavisnost i samoodreÄ‘enje, što je izrazila većina graÄ‘ana važne države Bosne i Hercegovine. Tog nezaboravnog dana Bosna i Hercegovina postala je član meÄ‘unarodne zajednice i priznata kao 177. članica Ujedinjenih nacija.
Pohvaljujem bosansku zajednicu u Kanadi koja svake godine prepoznaje značaj Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine.
S poštovanjem,
Maria Pearson
ÄŒlanica Skupštine grada Hamiltona  

Vijesti: