Vijesti

POVODOM SRAMNE, ANTICIVILIZACIJSKE AGRESIJE NA ISTINU I PRAVDU U BERANIMA - CRNA GORA

POVODOM SRAMNE, ANTICIVILIZACIJSKE AGRESIJE NA ISTINU I PRAVDU U BERANIMA  - CRNA GORA
Odluka Savjeta za davanje prijedloga naziva naselja, ulica i trgova Opštine Berane da jedna od ulica u tom gradu dobije ime po Ratku Mladiću, bivšem komandantu Vojske Republike Srpske, koji je osuÄ‘en za genocid u Srebrenici je sramni čin koji ponižava svijedoka i žrtve agresije i genocida, ali i čitav srpski narod. Anticivilizacijski, nehumano, neljudski je davati ime ulice po ratnom zločincu optuženog za genocid, nekome ko je kriv za agresiju, genocid, ekocid, etnocid, urbicid, elitocid, etnocid, mučenja i ubistva u koncentracionim logorima, smrti, masovna, nasilna silovanja, masovna, nasilna protjerivanja. Ovim sramnim činom se šalje poruka svijetu da još mnogi nisu odustali od ratnih agresorsko genocidnih ciljeva u BiH. Davanje imena ulici po osuÄ‘enom ratnom zločincu je znak da nacionalistička agresivno genocidna politika sa ciljem stvaranja Velike Srbije i dalje postoji.
Institute za istraživanje genocida Kanada najoštrije osuÄ‘uje ovaj sramni čin. Glorifikovanje ratnih zločinaca, revizionizam i negiranje dokumentovanih sudskih i naučno istraživačkih i utvrÄ‘enih činjenica o ratnim dogaÄ‘ajima, uključujući i ratne zločine, u suprotnosti je sa normama meÄ‘unarodnog prava, dokumentima UN i EU, sa najosnovnijim ljudskim  vrijednostima.
Institut za istraživanje genocida Kanada još jednom potvrÄ‘uje da postoje mnogobrojni relevantni naučno istraživački, a sada i pravni dokazi da je Mladić imao genocidnu namjeru, da su prekršena prava i običaji ratovanja, da su civilne osobe zatvarane u koncentracione logore smrti držane tamo isključivo zbog nacionalnosti, da je postojao udruženi zločinački poduhvat u koje je bilo uključeno rukovodstvo Vojske entiteta RS, meÄ‘u kojima su i Ratko Mladić i Radovan Karadžić. Cilj je bio da se Bošnjaci i Hrvati trajno uklone iz teritorija na koje su bosanski Srbi polagali pravo čineći agresiji i genocid. Pretresno viće Haškog tribunala je potvrdilo osnovnu namjeru agresora, stvranje etnički čiste RS namjernim, sustavnim, organizovanim, nasilnim protjerivanjem, ubijanjem, mućenjem i silovanjem nesrba, a sve to u cilju Velike Srbije. To potvrÄ‘uje karakter rata u BiH. Pored naučno istraživačkog sada imamo i pravni dokaz da masovno ubijanje nesrba, masovno protjerivanje nesrba, masovno otvaranje koncentracionih logora smrti, masovno silovanje, masovno uništavanje vjerskih, kulturnih i privrednih objekata, odnosno genocid, ekocid, etnocid, kulturocid, urbicid, elitocid bili strateški ciljevi srpskocrnogorske agresije na RBiH. Institut za istraživanje genocida Kanada još jednom podsjećaju da su Karadžić i Mladić, najveći ratni zločinci na kraju 20. i početku 21. vijeka.
Institut za istraživanje genocida Kanada 

Vijesti: