Vijesti

Institut za istraživanje genocida Kanada je početkom januara ove godine poslao pismo premijeru Kanade u kome se izražava zabrinutost u vezi s njemačkom nominacijom Christiana Schmidta za funkciju visokog predstavnika Bosne i Hercegovine.


Institut za istraživanje genocida Kanada je početkom januara ove godine poslao pismo premijeru Kanade u kome se izražava zabrinutost u vezi s njemačkom nominacijom Christiana Schmidta za funkciju visokog predstavnika Bosne i Hercegovine.

U pismo se između ostalog kaže: "Naročito nas uznemiravaju navodi da je Schmidt pokušao pridobiti podršku Rusije za svoju nominaciju, jer ona predstavlja prijetnju suverenitetu i teritorijalnom integritetu Bosne i Hercegovine. Posebno ističemo da Schmidtova politička stranka, Kršćansko-socijalna unija, podržava političku stranku Hrvatsku demokratsku zajednicu, koja kako u Hrvatskoj, tako i u Bosni i Hercegovini čini antibosansku koaliciju. Schmidt je od navedene političke stranke primio Orden Ante Starčevića, nagradu koja je dodijeljena i osobama optuženim i osuđenim za ratne zločine u Bosni i Hercegovini. Kanada je prijatelj i saveznik Bosne i Hercegovine, što mi u Institutu podržavamo i cjenimo. Posebno cjenimo političko priznanje genocida u Srebrenici i Bosni i Hercegovinu po osnovu dvije rezolucije o genocidu, usvojene u Kanadskom parlamentu. Govor premijera Kanade Justin Trudeau povodom 25. godišnjice od genocida u Srebrenici daje nam nadu da će Kanada nastaviti svoju aktivnu ulogu u procesu bosanskohercegovačkih evroatlanskih integracija. Smatramo da ured viskog predstavnika treba ostati međunarodni institucionalni stub u demokratizaciji Bosne i Hercegovine. Ova važna međunarodna uloga treba pripasti osobi koja je sposobna iskoristiti ured za uspostavljanje pravednog ustavnog uređenja za sve građane Bosne i Hercegovine. Vjerujemo da Christian Schmidt nije ta osoba. Visoki predstavnik treba imati jasnu pro reformsku i pro evroatlantsku agendu u skladu s odlukama parlamenta u Bosni i Hercegovini. Očekujemo da jasno vidimo kako će se ured visokog predstavnika nositi s onima koji podrivaju vladavinu zakona i nastavljaju ugrožavati suverenitet i teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine. I posebno očekujemo kako će se ured odnositi prema negatorima sudskih činjenica o genocidu u Bosni i Hercegovini, veličanju osuđenih ratnih zločinaca i reviziji historijskih činjenica o agresiji i genocidu u Bosni i Hercegovini. Bilo koji visoki predstavnik koji ne želi snažno braniti nezavisnost, teritorijalni integritet, međunarodno pravni i politički subjektivitet i državnost Bosne i Hercegovine, uključujući i bonske ovlasti, nije podoban za tu poziciju. Institut za istraživanje genocida Kanada  želi vidjeti Bosnu i Hercegovinu bez ureda viskog predstavnika, ali tek nakon Bosna i Hercegovina postane punopravni član evroatlantske zajednice.

Institut za istraživanje genocida Kanada je dobio odgovor iz ofisa premijera Kanade Justin Trudeau na navedeno  pismo u kome se između ostalog kaže: " Potvrđujemo prijem vašeg pisma od 5. januara 2021. godine. Hvala vam na pisanju. Možete biti sigurni da su vaše konstatacije i navodi vrlo pažljivo razmotreni. U tom smislu vaše pismo smo proslijedili uvaženom Marc Garneau, ministru vanjskih poslova Kanade, radi njegove informacije, razmatranja i djelovanja po ovom pitanju".

Institut za istraživanje genocida Kanada

Vijesti: