Vijesti

Otvoreno pismo gradonačelniku Istočnog Sarajeva Ljubiši Ćosiću povodom anticivlizacijskog i antibosanskog uklajanja državne zastave ispred zgrade Gradske uprave

23. 03. 2021.


Otvoreno pismo gradonačelniku Istočnog Sarajeva Ljubiši Ćosiću povodom anticivlizacijskog i antibosanskog uklajanja državne zastave ispred zgrade Gradske uprave

Gospodine Ćosić Bosna i Hercegovina nije državna zajednica, kako to govorite u medijima, već evropska država sa dugogodišnjom historijom, kulturom i tradicijom, članica Ujedinjenih nacija i uskoro članica Evropske Unije i NATO pakta.

Zato je vaš potez uklanjanja državne zastave sa zgrade Gradske uprave Istočnog Sarajeva, zastave kao najbitnijeg simbola države u kojoj živite, sraman, neljudski, antibosanski, potez suprotan meÄ‘unarodnom pravu, Povelji Ujedinjenih nacija i zakonima Evropske Unije. Negiranjem države Bosne i Hercegovine, vi negirate, sebe, svoj narod i manji entitet nastao na rezultatima agresije i genocida i legalizovan u Dejtonu. 

Pravo je pitanje zašto vam smeta simbol bosanskohercegovačke slobode, nezavisnosti i državnosti i to baš u ovom trenutku? Kriminalizacija državne zastave i njeno stavljanje u kontekst prekrajanja historijskih činjenica o stoljetnoj državnosti i nezavisnosti države  Bosne i Hercegovine i reviziji sudskih činjenica o agresiji i genocidu u Bosni i Hercegovini je sastavni dio lobističke kampanje antibosanske koalicije koja snažno djeluje u matici i dijaspori. Vaše uklanjanje državne zastave jasno daje do znanja da ste vi sastavni dio te kampanje, da ne služite svojoj državi, nama, a i vama bi trebalo biti ponosnoj Bosni i Hercegovini, već da služite antibosanskoj koaliciji. 

Vaš neljudski i nehuman odnos prema bosanskohercegovačkoj državi  jasno govori o karakteru vaše ličnosti. Vaš antidržavni potez i vaši istupi u medijima ima cilj negirati kontinuitet državnosti i nezavisnosti Bosne i Hercegovine. Ali trebate znati da Bosna i Hercegovina nije dejtonska tvorevina nego nastavlja svoje postojanje sa promjenjenim nazivom i sa modificiranom unutrašnjom strukturom.

TakoÄ‘e vaš potez ima cilj osporavanja genocida. Presude meÄ‘unarodnih sudova su poptuno jasne. Nikakve komisije ne mogu promjeniti pravosnažnu presudu. Skidanjem državne zastave i postavljenjem zastave manjeg entiteta da li ste do znanja svijetskoj javnosti da zapravo entitet Republika Srpska sa prefiksom republika i nazivom po samo jednom narodu ne može egzistirati na bosanskohercegovačko zemlji, u bosanskohercegovačkom društvu i državi, u ideji Bosne i bosanskom duhu.

Emir Ramić
Institut za istraživanje genocida Kanada

Vijesti: