Vijesti

BiH je ponovno u svjetskim tokovima, preko Oskara i svijeta filma i umjetničkog odnosa prema strašnom ratnom zločinu genocida u Srebrenici.

BiH je ponovno u svjetskim tokovima, preko Oskara i svijeta filma i umjetničkog odnosa prema strašnom ratnom zločinu genocida u Srebrenici.
Ulaskom u najužu konkurenciju za oskara filma “Kuda ides Aida”, negiranje genocida će krenuti nizbrdo. Film o Srebrenici Jasmile Žbanić „Quo vadis, Aida“ (“Kuda ideš, Aida”) je dao umjetnički doprinos da največi zločin poslije holokausta u Evropi, genocid u Srebrenici, postaje relevantan svjetski faktor oko kojeg bi se civilizirani svijet okupljao u borbi protiv genocida, protiv negiranja genocida, protiv veličanja osuÄ‘enih ratnih zločinaca, protiv prekrajanja historijskih, sudskih i naučno istraživačkih činjenica, ali i za tako potrebnu katarzu, to ljudsko traženje oprosta od žrtve priznanjem zločina, a sve u ime bolje ljudske budućnosti.
Jasmila je progovorila o strašnoj drami žrtava genocida u Srebrenici, o onome što je najbolnija rana ljudskog bića, to da ga neko može oskrnaviti i uništiti. Genocid u Srebrenici uznemirava horizont savremenog svijeta, bez obzira što su UN, Evropa i velike sile savremenosti, čekale dok srpska vojska „dovrši posao“ u tišini balkanskih brda. Svi su oni znali šta se dogaÄ‘a i zato su odgovorni. TakoÄ‘er i politički likovi poput Botrosa B. Ghalija, Yasushija Akashija, Philippea Morillona, Cyrusa Vancea, Davida Owena i desetina drugih. Jasmila u filmu pokazuje defektnost jedne kulture koja je u svojoj ideologiji opasnost i zlo za druge i prema kojoj se zato moramo odnositi vrlo ozbiljno i odgovorno. Jasmila slijedeći svoje simbole, vjeruje da svijetom trebaju vladati ljubav i pravda. To je poruka njezinog filma u mutnim vodama današnje kulture površnosti i zaborava.
/E.R./

Vijesti: