Vijesti

IGK: Otvoreno pismo predsjedniku vlade Crne Gore Zdravku Krivokapiću i potpredsjedniku Dritanu Abazoviću povodom anticivilizacijskog negiranja genocida u Srebremici od strane ministra pravde, ljudskih i manjinskih prava Vladimira Leposavića.

29. 03. 2021.


IGK: Otvoreno pismo predsjedniku vlade Crne Gore Zdravku Krivokapiću i potpredsjedniku Dritanu Abazoviću povodom anticivilizacijskog negiranja genocida u Srebremici od strane ministra pravde, ljudskih i manjinskih prava Vladimira Leposavića.

Internacionalni ekspertni tim Instituta za istraživanje genocida Kanada {IGK} javno protestuje i osuđuje neprimjerenu izjavu ministra Leposavića. Negiranje genocida, negiranje historijskih i sudskih činjenica, veličanje ratnih zločinaca predstavlja kršenje svih univerzalnih deklaracija i rezolucija Ujedinjenih nacija i Evropske unije. Izjava vašeg ministra u Skupštini Crne Gore je jedan od najvećih poraza države Crne Gore i dokaz ljudske destrukcije i definitivno sramotan poraz ljudskog, crnogorskog morala, poraz ljudskih prava i sloboda, poraz crnogorskog čovjeka i historijske crnogorske civilizacije, potonuće ljudskog uma.

Kao 29. članica NATO i kandidat za članstvo u Evropskoj uniji, Crna Gora  se mora pozivati na Povelju Ujedinjenih nacija, Evropsku konvenciju o ljudskim pravima i osnovnim slobodama, Internacionalnom pravu, Konvenciji o genocidu - te u svim relevantnim rješavanjima svojih problema koristiti naznačena akta Internacionalnog prava i pridodane dokumente i pravosnažne presude međunarodnih sudova u cilju sprječavanja ponižavanja žrtava. Ovom nemoralnom izjavom i nekim drugim aktivnostima vaše vlade, Bošnjaci u Crnoj Gori su izbačeni iz domena pravne zaštite i stoga su žrtve svakom onome ko ih ponižava bez po sebe štetnih konzekvenci.  Od Bošnjaka u Crnoj Gori se traži da zaborave genocid i napuste poziciju žrtve, pa čak i da se izvinu za srpske i crnogorske žrtve, te da društveni status grade kao samoprogonitelji - kako bi drugi bili zadovoljeni. Nema većeg poniženja od podaništva i stoga Bošnjaci u Crnoj Giri i svi drugi istinski Crnogorci  na to ne smiju pristati, nego se moraju sačuvati kao demokratski, evropski narod.

U ime istraživača holokausta i genocida, prijatelja istine i pravde i najvećih ljudskih i civilizacijskih vrijednosti, bezrezervno opredijeljeni borci protiv najmračnijih sila zla, pozivamo vas da ne dozvolite negiranje genocida u Srebrenici u državnim organima Crne Gore. Tražimo od vas da udruženo inkriminirano političko djelovanje čiji je cilj negirati istinu o genocidu u Srebrenici kao standard rada države Crbe Gore bude odmah zaustavljeno. Žrtve genocida nas obavezuju da u ime budućnosti čovječanstva i najviših ljudskih i društvenih vrijednosti, sloboda i prava, civilizacijskih i kulturnih tekovina i dobara ne dozvolimo, odnosno osujetimo sve namjere i pokušaje kojima se zločin genocida nagrađuje, a žrtva i dalje kažnjava. 

Dižemo  glas protiv negatora genocida u Crnoj Gori  i upućujemo poruku koja će, nadamo se, bitno uticati i djelovati na svijest i moral vas odgovornih, crnogorskih lidera, kako bi spasili savremeno čovječanstvo i civilizaciju, očuvali najviše ljudske vrijednosti, ljudska prava i živote svih, a naročito nezaštićenih, malih, slabih i nemoćnih. Sadašnje i buduće generacije iz svih dosadašnjih zločina genocida moraju konačno, u interesu budućnosti savremenog čovječanstva i civilizacije, izvući historijsku pouku o potrebi jačanja, razvijanja i ujedinjavanja svih antifašističkih snaga, bez obzira na nacionalnu, etničku, rasnu, vjersku, ideološku ili političku pripadnost i opredijeljenost, u strategiji sprečavanja i kažnjavanja zločina genocida. Zato samo brza, bezkompromisna osuda negiranja genocida u Srebrenici od strane vašeg ministra može biti trajna osnova razvijanja naših sposobnosti u pravovremenom otkrivanju, identifikovanju, sprečavanju i kažnjavanju zločina genocida, u čemu državni lideri imaju historijsku ulogu i odgovornost. Obaveza je svijetskih lidera da govore u ime žrtava, podsjećaju na njihove patnje i suze.

Očekujući vašu brzu reakciju, izvinjenje vlade Crne Gore i smijenu neodgovornog ministra, još jednom vas podsjećamo da genocid u Srebrenici nije stvar ničijeg mišljenja, to je sudska činjenica koju je prvo priznao Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju, a potom Međunarodni sud pravde.

Emir Ramić
Direktor Instituta za istraživanje genocida Kanada
 
 

Vijesti: