Vijesti

IGK - Saopćenje povodom negiranja genocida u Srebrenici od strane zamjenika gradonačelnika grada Prijedora Žarka Kovačevića.

30. 03. 2021.


IGK - Saopćenje povodom negiranja genocida u Srebrenici od strane zamjenika gradonačelnika grada Prijedora Žarka Kovačevića.
  
Negiranje genocida u Srebrenici od strane zamjenika gradonačelnika grada Prijedora Žarka Kovačevića, iz Ujedinjene Srpske, koji je na svom Facebook profilu bez ikakvog povoda postavio sliku sa natpisom “U Srebrenici nije bilo genocida”, uz njegovo veličanje osuÄ‘enog ratnog zločinca Ratka Mladića je još jedan dokaz da danas u Prijedoru imamo negatore genocida, imamo slobodne ratne zločince, a nemamo katarzu, izvinjenje i traženje oprosta od žrtava. 

Negiranje genocida u Srebrenici je i negiranje genocida u Prijedoru koga je nauka potvrdila i dokazala kao sastavni dio agresije na Republiku BiH, kao udruženog zločinačkog poduhvata zauzimanja bosansko-hercegovačke teritorije i nasilnog, neustavnog preuzimanja vlasti u opštini od strane političkog establišmenta bosanskih Srba uz pomoć i podršku jedinica Jugoslovenske narodne armije i paravojnih formacija iz Srbije. Rušenje Prijedora, silovanje Prijedorčanki, ubijanje Prijedorčana, svakojaka poniženja, paljevine, mučenja i logori nisu bili samo plod razmišljanja plitikih barbarskih mozgova, već i dio razraÄ‘ene osvajačke strategije osvetničkog srpskog pamćenja koje ima samo jedan ishod ponavljanje zla.

Zato je negiranje genocida u Srebrenici od strane zamjenika gradonačelnika Prijedora povreda međunarodnog prava, ponižavanje međunarodne pravde, povreda proklamiranih univerzalnih ljudskih prava i sloboda, povreda usmjerena protiv osnovnih načela humanizma. Negirati genocid u Srebrenici u Prijedoru je zapravo vrhunac nehumanosti i dehumanizacije žrtava agresije i genocida u RBiH.

Pozivamo predstavnike Bošnjaka i Hrvata koji se nalaze u aktualnoj političkoj vlasti u Prijedoru da zatraže izvinjenje od zamjenika gradonačelnika grada. To je minimum koga mogu učiniti politički predstavnici žrtava genocida u Prijedoru prema žrtvama genocida u Srebrenici. Jer oni nebi trebali biti samo predstavnici pojedinih političkih opcija, već i predstavnici žrtava genocida u Srebrenici i predstavnici žrtava genocida u Prijedoru, odnosno predstavnici 3.176 ubijenih, od čega 256 žena i 102 djece, predstavnici više od 30.000 logoraša i predstavnici više od 53.000 protjeranih Prijedorčana. Istina o genocidu u Srebrenici se mora brani u Prijedoru.

Institut za istraživanje genocida Kanada

Vijesti: