Vijesti

Na danasnji dan je rodjen Tadeusz Mazowiecki - jedan od najsnaznijih glasova zrtava genocida u Srebrenici i BiH.

Na danasnji dan je rodjen Tadeusz Mazowiecki - jedan od  najsnaznijih glasova zrtava genocida u Srebrenici i BiH. 
 
Aktivnost Mazowieckog, uz najglasnije časne političare u SAD Boba Dolea i Franka MCKloskeyja, dovela je do osnivanja Tribunala u Hagu, prvog takvog suda nakon Nurnberga.

Napisao je izvještaj o Ahmićima koji je otkrio strašnu tragediju ovog naselja:

“Od 89 tijela koja su otkrivena u selu, većinu predstavljaju tijela starijih osoba, žena, djece i beba. Lista sa imenima 101 moguće žrtve dobijena je na osnovu izjava raseljenih lica koja su bili svjedoci ubijanja. Kada je osoblje UN početkom maja posjetilo ovo selo, neke od približno 180 razorenih kuća još su uvijek gorjele, dvije sedmice nakon napada. Većina krovova se urušila. Dvije džamije u selu srušene su za vrijeme napada, ili poslije njega, jedna eksplozivom, a drugu je progutala vatra i još uvijek se dimila kada je osoblje na terenu posjetilo selo.“ U izvještaju je Mazowiecki naveo da se još leševa krije ispod zgarišta. „Prema izvještajima uključujući i one od strane komandanta lokalnih hrvatskih snaga HVO i međunarodnih promatrača, u ovom selu nije bilo nikakvih legitimnih vojnih ciljeva, niti je pružen ikakav organizovan otpor na ovaj napad”, zabilježio je. 

Kada je nakon genocida u Srebrenici u znak protesta Mazowiecki odstupio sa dužnosti glavnog izvjestitelja UN-a, dao je jednu dalekosežnu i dosta šokantnu izjavu: „Ako NATO  ne može zaštititi čak i Srebrenicu, šta onda uopće može? Nakon tih događaja, mogu li se ja osjećati sigurnim u Poljskoj? Gradovi Srebrenica i Žepa su ostavljeni. Ko kaže da tako jednog dana neće biti napuštena i Poljska?“ 

Očajan, 24. jula 1995. je objavio da je nestalo oko 7000 stanovnika Srebrenice. Pozvao zapadne sile da sačuvaju Žepu od iste sudbine. Dio njegovog pisma ostavke prenijela je ambasadorica SAD Samantha Power u svojoj knjizi „Problem iz pakla“.
„Ne može se govoriti o kredibilnoj zaštiti ljudskih prava, kad su ona suptrotstavljena nedostatku dosljednosti  i hrabrosti koje smo vidjeli od međunarodne zajednice i njenih lidera. Zločini su se dogodili sa brzinom i brutalnošću i u suprotnosti sa odgovorom međunarodne zajednice koji je bio slab i neučinkovit. Sama stabilnost međunarodnog poretka i principi civilizacije su stavljeni na kocku u pitanju Bosne. Ja nisam ubijeđen da će se prekretnica dogoditi i da ne možemo učestvovati u pretvaranju da štitimo ljudska prava“. 
„Želio sam da budem vaš glas, kada već vas nisu želeli da čuju", rekao je Mazovjecki u Tuzli, boraveći među izbeglicama iz Srebrenice.
Umro je 28. oktobra 2013. u 86. godini. Poljaci su uz sve državne počasti na vječni počinak masovno ispratili svog Tadeusza.
 

 

 

Vijesti: