Vijesti

Institut za istraživanje genocida Kanada osuđuje dodjelu Ordena RS negatoru genocida Handkeu

Igk 08. 05. 2021.
IGK Saopćenje

Institut za istraživanje genocida Kanada (IGK) dodjelu Ordena RS negatoru genocida Handkeu posmatra kao još jedan u nizu bezuspješnih pokušaja revizije sudskih, naučnih i historijskih činjenica o genocidu u Srebrenici i BiH i glorifikovanju presuđenih ratnih zločinaca, što je jedan od najvažnijih velikonacionalističkih, srpskih ciljeva iz Memoranduma II. Prihvatanjem ordena Handke se našao u 'odabranom' društvu sa ranijim dobitnicima Ordena RS, presuđenim ratni zločincima poput Radovana Karadžića, Ratka Mladića, Biljane Plavšić, Momčila Krajišnik i drugim. Tako je Handke na najbolji način pokazao neophodnost ukidanja entiteta, dejtonski produkovanog na rezultatima agresije i genocida. Dodjela ordena RS negatoru genocida u Srebrenici i promotoru velikonacionalističke srpske ideje, politike i prakse Peteru Handke je anticivilizacijski i ponižavajući atak na svjetsku pravdu, pravo i istinu i još jedno poniženje i uvreda žrtava genocida u Bosni i Hercegovini i svijetu.
Imajući u vidi da je sramno dodjeljivanje Ordena RS takvoj osobi predstavlja čin direktnog legitimiranja negatora pravosnažno presuđenog genocida u Srebrenici, što je čin direktnog delegitimiranja, UN, Međunarodnog suda pravde, Međunarodnog krivičnog tribunala i međunarodne pravde, pozivamo još jednom Visokog predstavnika u BiH da bez odlaganja nametne zakon o zabrani negiranja genocida.
Gospodine Inzko da smo imali zakon o zabrani negiranja genocida današnja anticivilizirajuća i dehumanizirajuća posjeta negatora genocida Petera Handkea sa ciljem širenja ideje o negiranju genocida i veličanju ratnih zločinaca ne bi bila moguća.

Institut za istrazivanje genocida Kanada

Vijesti: