Vijesti

Ferhadija

 

Ako žrtva zaboravi banjalucki kulturocid osuđena je na to da joj se ponovi

Iz banjaluckog kulturocida čovječanstvo još uvijek ima mogućnost izvući historijsku pouku i poruku, te osigurati bolju budućnost za sve nas, mada je rušenje Ferhadija koga je generirao ekstremni srpski nacionalizam pokazao ogromno negativno iskustvo.

Baš zato, danas je više nego ikada, kada zločini protiv čovječnosti i međunarodnog prava postoje u svijetu, potrebno formirati i jačati historijsku svijest o banjaluckom kulturocida što zahtijeva da čuvamo sjećanje kao i da se procesuiraju svi oni koji su odgovorni za strašno rušenje Ferhadije.  Sveti je zadatak intelektualaca i odgovornost istraživača da naučno istražuju banjalucki kulturocid na čemu se temelji istina i maksimalno sužava prostor za sve i bilo kakve aktuelne i potencijalne falsifikate, manipulacije i laži. Mi imamo svetu dužnost sprječavanja ponovnog buđenja zastrašujućih zločinačkih duhova.

Negiranje banjaluckog kulturocida je radikalno nečovječan i apsolutno podao koncept. Zato pozivamo sve prijatelje istine i pravde, sve borce za zaštitu ljudskih prava i sloboda na akciju protiv negiranja toga kulturocida. Ne zbog mržnje, već zbog uspješnog suzbijanja svih vrsta diskriminacija i opresija kako bi se svijetu pokazalo da zločinac nema šanse. Zauzmite se za ljudska prava i ljudsko dostojanstvo borbom protiv negiranja kulturocida.

/E.R./

 

 

Vijesti: