Vijesti

Apel

 

 
Apel regionalnog civilnog drustva Kanadi, SAD i NATO clanicama

Kada je riječ o Balkanu, odnos većine zapadnih vlada bio je sve do 2018. godine u potpunosti u skladu s idealom „cjelovite, slobodne i mirne” Evrope koji je podrazumjevao i stav da dalja promjena granica ili etnoteritorijalizacija neće biti dozvoljena. Jednakost građana i prihvatanje multietniciteta kao historijske stvarnosti na čitavom Zapadnom Balkanu predstavljeni su ne samo kao preduslovi za evroatlantske integracije, već i kao potreba za održavanje mira i sveobuhvatne bezbjednosti nakon niza ratova u kojima je tokom jedne decenije poginulo više od 130.000 ljudi.

Do 2018. godine, zapadne politike u regionu duže od jedne decenije oslanjale su se na birokratski automatizam – formalno su bile posvećene kopenhaškim kriterijumima i liberalno-demokratskim vrednostima i standardima, dok su se sve više od njih udaljavale i popuštale pred formalizmom i transakcionalizmom u odnosu na lokalne elite. Ova “zombi” politika dozvolila je proširenje NATO i EU uprkos nerješavanju otvorenih sporova sa susedima. Posljedice ove, tada počinjene greške sada su postale vidljive.

Inherentno polarizujući nacionalni autoritarni populizam koji podsjeća na nacionalizam viđen u bivšoj Jugoslaviji od kraja osamdesetih godina, postao je sve očigledniji i u nekim državama članicama EU, kao i u SAD poslije izbora Donalda Trampa. Svi ovi faktori ubrzali su negativnu dinamiku u vezi demokratije na Zapadnom Balkanu. Jedini pozitivan pomak u ovom periodu sveo se na zbivanja u Sjevernoj Makedoniji, koja se sada, nažalost, razvodnjavaju; do toga, međutim, nije došlo zahvaljujući politici Zapada, već uprkos njoj. Pritisak građana primorao je EU i SAD da se opredijele i primoraju Nikolu Gruevskog na nove izbore, a zatim i na prihvatanje njihovih rezultata.

Podjelu Kosova koju su u ljeto 2018. godine predložili predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i njegov kosovski kolega Hašim Tači – propagirajući je kao „razmjenu teritorija“, „razgraničenje“ ili „korekciju granica“ – pihvatila je najpre Federika Mogerini, komesarka EU, a zatim i američka vlada. Time se odustalo od transatlantske (u američkom slučaju dvostranačke) politike vođene gotovo dvije decenije. To je u neispunjenim nacionalističkim agendama širom regiona odmah registrovano; ustvari, od etnonacionalističkih aspiracija na Balkanu nikada se nije ni odustalo, već ih je suzbijao i odvraćao Zapad koji se nadao da će proces proširenja EU umanjiti potrebu za tim. Lider bosanskih Srba Milorad Dodik koji se već dugo zalaže za rasturanje Bosne i Hercegovine, spremno je prihvatio novu temu za diskusiju. Vučić je naglasio potrebu za dobrim odnosima „Srba i Albanaca“, naglašavajući time da su sadašnje granice upitne.

Ovo se sada zapaža u zajedničkoj politici EU i SAD prema Bosni i Hercegovini, kamufliranoj raspravom o izbornom integritetu. Pokušaj da se “izmjeni i dopuni izborni zakon” u suštini se takođe svodi na demarkaciju unutrašnjih granica i podršku lideru HDZ Draganu Čoviću i njegovom dugogodišnjem snu o de facto ili de jure trećem hrvatskom entitetu – etnoteritorijalnom svetom gralu divizionalnih nacionalista. Što je još gore, podrška Zapada (EU/SAD/UK) izmjenama i dopunama zakona oslanja se na govor o slučajevima Sejdić-Finci, Zornić i Pilav, iako ove presude obavezuju BiH da otvori politički prostor, a ne da učvrsti feudalni poredak. Hrvatska takođe učestvuje u cijeloj ovoj raspravi, što se ogleda u insistiranju na hrvatskim etnoteritorijalnim zahtjevima unutar BiH. Hrvatska je zajedno sa neliberalnim zemljama Bugarskom, Mađarskom i Slovenijom, kao i Grčkom, prosljedila EK nezvanični dokument, tzv. “non-pejper”, koji pretnju disfunkcionalnošću države (Čović i Dodik) povezuje s kontrolom granica EU, čime se dodatno rasplamsava strah desničara i ultradesničara od migranata i azilanata.

Neposredan rezultat ove moralno dezorijentisane politike, protekle nedjelje je pad na novu najnižu tačku. Dok se verodostojnost dokumenta i dalje žestoko osporava, navodni „non-pejper“ koga je Briselu proslijedio slovenački premijer Janez Janša, predlaže ujedinjenje Albanaca, Srba i Hrvata u regionu, podjelu BiH, Sjeverne Makedonije i Kosova, dok začudo, Crna Gora i srpski Sandžak tim planom nisu obuhvaćeni. Bez obzira na to koje je provenijencije „non-pejper“, nesumnjivo postoji čitava kohorta pristalica takvih etnonacionalističkih programa. Glavna namjera možda i jeste da slični, ali nešto manje radikalni prijedlozi od navedenih, počnu da djeluju kao razumniji. Ne bi se ipak trebalo zavaravati da bi bilo kakav pokušaj ostvarenja pomenutih ciljeva prošao bez masovnog nasilja i proterivanja stanovništva. Na „pogrešnim stranama“ postojećih i projektovanih mapa našlo bi se mnogo onih što su i te kako svjesni sopstvene ugroženosti. 

Albanski premijer Edi Rama – samoproglašeni nacionalni vođa i jedan od onih što bi po svoj prilici od takvih promjena bili na dobitku – tvrdi da je taj „non-pejper“ bio predmet njegovih razgovora s Janšom. Važno je da predsjednica Evropske komisije i predsjednik Vijeća EU postojanje tog predloga demantuju i odbiju, ili pak potvrde. Ako je zaista autentičan, onda bi predstojeće slovenačko predsjedavanje EU trebalo dovesti u pitanje, jer bi bila zabluda vjerovati da tokom tog predsjedavanja neće biti negativnog moralnog, reputacijskog i materijalnog uticaja na bezbjednost EU.

Još nije kasno da SAD i EU preduprede trenutnu negativnu dinamiku koja potencijalno vodi u nasilje. To se može postići samo ukoliko vlade budu spremne da se suoče s dosadašnjom neuspjelom politikom. Još davno je trebalo ojačati snage odvraćanja u regionu (EUFOR i KFOR), kako bi kredibilno ojačale i omogućile viziju sveobuhvatne bezbjednosti zasnovane na vrijednostima koje ne bi predstavljale samo puku retoriku. 

Mi, potpisnici, predstavnici civilnog društva, akademske zajednice i zabrinutih građana iz cijelog regiona, ali i izvan njega – uključujući građane EU i SAD – molimo predsjednike Bajdena, Fon der Lajenovu i Mišela Čarlsa, generalnog sekretara Stoltenberga, kao i šefove vlada vodećih država članica EU i NATO da prepoznaju jasnu i neposrednu opasnost koju predstavljaju njihove trenutne politike i da ih shodno tome promene.

S poštovanjem,

Prof. Dr. Mehmed Akšamija, member of Montenegrin Academy (CANU) Montenegro
Mustafa Alagić, economist and businessman, Bosnia and Herzegovina
Stephen Albert, Former English language Editor BosNet, Montreal, Canada
Safet Alispahić, political scientist, Sydney, Australia
Andy Aydın-Aitchison, Senior Lecturer in Criminology, School of Law, University of Edinburgh, Scotland, UK
Dr. Sabahudin Bajramović, Professor, Faculty of Agriculture and Food Sciences, University of Sarajevo, Bosnia and Herzegovina
Jessie Barton-Hronešová, Oxford Dept. of Intl. Development, St. Antony’s College, University of Oxford, UK
Dr. Miroljub Barać, Professor, Faculty of Agriculture, University of Belgrade, Serbia
Svetislav Basara, writer, Serbia
Professor Hazim Bašić, Faculty of Mechanical Engineering, University of Sarajevo, Bosnia and Herzegovina
Dr. Kurt Bassuener, Senior Associate, Democratization Policy Council / CSTPV, University of St. Andrews; Dundee, Scotland, UK
Boban Batrićević, historian, Montenegro
Mr Nemanja Batrićević, political scientist, Montenegro
Ludwig Bauer, writer, Croatia
Edina Bećirević, Professor of Security Studies, University of Sarajevo
Samir Beharić, Fellow of the Transatlantic Inclusion Leaders Network (TILN) of the German Marshall Fund of the United States, Bosnia and Herzegovina
Biljana Bejkova, activist, North Macedonia
Mira Bekar, university professor, North Macedonia
Paolo Bergamaschi, Fondazione Alexander Langer Stiftung, Italy
Živan Berisavljević, ambassador, Serbia
Milivoj Bešlin, historian, Serbia
Dr. Florian Bieber, University of Graz, Austria
Sonja Biserko, Helsinki Committee for Human Rights in Serbia
Srđan Blagovčanin, Chairman, Transparency International Bosnia and Herzegovina
Assoc. prof. dr. Ana Bojinović Fenko, University of Ljubljana, Slovenia
Rade Bojovic, Gradjanska inicijativa 21. Maj, Montenegro
Dr Marko Božić, lawyer, Serbia
Draga Božinović, journalist, Serbia
Nerma Bucan, Office of Christian Schwarz-Schilling
Nenad Čanak, President of LSV, Serbia 
Svetlana Cenić, economist, Bosnia and Herzegovina
Dr. Luisa Chiodi, Director, Osservatorio Balcani e Caucaso Transeuropa, Trento, Italy
Prof. Dr. Sci. Ana Chupeska, North Macedonia
Norman Cigar
Miloš Ćirić, political scientist, Serbia
Prof. Dr. Nerzuk Ćurak, political scientist, Bosnia and Herzegovina
Tarik Čengić, International Forum Bosnia, Bosnia and Herzegovina
Prof. Dr. Adnan Čirgić, philologist, Montenegro
Sabina Čoko, manager, Bosnia and Herzegovina
Darimir Ćurčić, pedagogue, secondary school director, Bosnia and Herzegovina
Prof. Dr. Hamid Čustović, Agricultural and Nutritional Faculty, University of Sarajevo, Bosnia and Herzegovina
Abdulah Daul, Bosnia and Herzegovina
Dr. Sedad Dedić, Constitutional and Administrative Law, Faculty of Law, University of Zenica, Bosnia and Herzegovina
Dr. Johanna Deimel, Independent Analyst on Southeast Europe/Western Balkans, Munich, Germany
Alex Denev, lawyer, North Macedonia
Ana Dević, sociologist, Serbia
Prof. Dr. Ismet Dizdarević, Professor emeritus, social psychologist, Faculty of Philosophy, University of Sarajevo, Bosnia and Herzegovina
Tanya L. Domi, Columbia University, NYC, US
Pavel Domonji, political scientist, Serbia
Momo Dragićević, journalist and satirist, Bosnia and Herzegovina
Dino Dupanović, historian, Bosnia and Herzegovina
Srđan Dvornik, translator, consultant, Croatia
Srećko Đukić, ambassador, Serbia
Slavko Đurđić, journalist, Montenegro
Aleksandra Đurić-Bosnić, culturologist, Serbia
Draško Đuranović, Editor of Pobjeda, Montenegro
Tinka Đuranović, sculptor, Montenegro
Peter Emerson, the de Borda Institute, Belfast, Northern Ireland, UK
Ljubomir Filipović, political scientist, Montenegro
Prof. Dr. Salih Fočo, Philosophical Faculty, University of Sarajevo, Bosnia and Herzegovina
Muhamed Gačanović, International Forum Bosnia, Bosnia and Herzegovina
Rasim Gačanović, International Forum Bosnia, Bosnia and Herzegovina
Senid Gerin, International Forum Bosnia, Bosnia and Herzegovina
Davor Gjenero, political scientist, Croatia
Sabit Grabus, International Forum Bosnia, Bosnia and Herzegovina
Dr Dinko Gruhonjić, journalist, University professor, Serbia
Orhan Hadžagić, journalist, Bosnia and Herzegovina
Prof. Dr. Sabahudin Hadžialić, CSF, UNINETTUNO University, Rome, Italy
Prof. Dr. Enver Halilović, philosophy and sociology, ex-Rector University of Tuzla, diplomat, Bosnia and Herzegovina
Prof. Dr. Enver Halilović, member of the Montenegrin Academy (CANU), Montenegro
Dr. Rizvan Halilović, doctor of legal sciences, Bosnia and Herzegovina
Baroness (Arminka) Helić, UK
Aleksandar Hemon, Princeton University, US
Dr. Marko Attila Hoare, Sarajevo School of Science and Technology, Bosnia and Herzegovina
Dr. Carole Hodge, political scientist, University of Glasgow, Scotland, UK
Sejfudin Hodžić, Zvornik, Bosnia and Herzegovina
Dr. Andi Hoxhaj, University of Warwick, School of Law, UK
Sead Husić, International Forum Bosnia, Bosnia and Herzegovina
Mubera Isanović, professor, social activist, Bosnia and Herzegovina
Amb. Victor Jackovich (ret.), first U.S. Ambassador to the Republic of BiH, Member of Board, Vienna Economic Forum
Esad Jaganjac, Senior Mechanical Engineer at Deregallera, London
Dr.-Ing. Jasmin Jahić, Research Associate, Department of Computer Science and Technology, University of Cambridge, UK
Boško Jakšić, journalist, Serbia
Antun-Zvonimir Jan, civic activist, Bosnia and Herzegovina
Goran Janev, professor of social Anthropology, North Macedonia
Duško Janjić, Forum for Ethnic Relations, Serbia
Ferhad Jašarević, law graduate, Bosnia and Herzegovina
Nerma Jelačić
Jadranka Jelinčić, Doctor of Legal Sciences
Richard Johnson, U.S. Foreign Service Officer, retired
Ivana Jordanovska, PhD Student at University of Southern California
Matt Joseph, Dayton City Commissioner, Dayton, Ohio, US
Đokica R. Jovanović, sociologist, Serbia
Mića Jovanović, journalist, Serbia
Pero Jurišin, Senior Consultant at the City of Split, Croatia
Prof. Dr Husnija Kamberović, historian, Bosnia
Dr. Tomasz Kamusella, Reader, School of History, University of St. Andrews, Scotland, UK
Jasmina Kapetanović, architect/software developer, Amstelveen Netherlands
Planinko Kapetanović, Bosnia and Herzegovina
Dženeta Karabegović, University of Salzburg, Austria
Dr. Soeren Keil, Canterbury Christ Church University, UK
Prof. Dr. Izudin Kešetović, Finance and Financial Policy, University of Tuzla, Bosnia and Herzegovina
Dr. sc. Branko Kirigin, archeologist, Croatia
Suzana Kirandžiska, Executive Director Foundation for Education and Cultural Initiatives, North Macedonia
Izabela Kisić, Helsinki Committee for Human Rights in Serbia
Aleksandar Knežević, Professor Faculty of Mechanical Engineering, University of Sarajevo, Bosnia and Herzegovina
Prof. Dr. Olivera Komar, political scientist, University of Montenegro
Prof. Dr. Ivo Komšić, Faculty of Philosophy, University of Sarajevo, UNSA, ex-member of the Presidency of the Republic of Bosnia and Herzegovina
Dr. Slaven Kovačević, Faculty of Administration, University of Sarajevo, Bosnia and Herzegovina
Richard Kraemer, Head of Balkans Program, European Values Center for Security Policy, Prague, Czechia
Marion Kraske, political analyst/journalist, Hamburg, Germany
Dr. Gëzim Krasniqi, Lecturer in Nationalism and Political Sociology, University of Edinburgh, Scotland, UK
Strajo Krsmanović, dramatist, Director of Art Gallery, Bosnia and Herzegovina
Ana Krstinovska, President of Estima, Skopje, North Macedonia
Professor Slavo Kukić, Member of the Academy of Sciences and Arts of Bosnia and Herzegovina, sociologist, Bosnia and Herzegovina
Adil Kulenović, President of Circle 99, professor and journalist, Bosnia and Herzegovina
Haris Kulenović, journalist and scenarist, Bosnia and Herzegovina
Mirza Kulenović, International Forum Bosnia, Bosnia and Herzegovina
Mirsad Kunić, university professor, Bosnia and Herzegovina
Tarik Kupusović, retired professor and researcher, hydraulic engineering, Bosnia and Herzegovina
Professor Senadin Lavić, Faculty of Political Science, University of Sarajevo
Dr. Lazar Lazić, university professor, Serbia
Slaviša Lekić, journalist, Serbia
Peter Lippman, author, Surviving the Peace: The Struggle for Postwar Recovery in Bosnia-Herzegovina, Seattle, UK
Željko Majstorović, physicist and climatologist, Bosnia and Herzegovina
Prof. Dr. Fatima Mahmutćehajić, university professor, Bosnia and Herzegovina
Rusmir Mahmutćehajić, International Forum Bosna, Bosnia and Herzegovina
Srđan Mandić, politician, Bosnia and Herzegovina
Eric Manton, Consultant, OSCE, Skopje, North Macedonia
Mr. Milan Marković, philologist, Serbia
Tomislav Marković, journalist, Serbia
Slobodanka Markovska, university professor, North Macedonia
Dr. Branislav Marović, historian, Montenegro
Fikret Mehović, Global Security Expert, Sarajevo
Nataša Micić, former Parliament Speaker, Serbia
Nedim Milanović, manager, Bosnia and Herzegovina
Dr. Aleksandar R. Miletić, historian, Serbia
Ema Markoska Miličin, translator, North Macedonia
Vladimir Milichin, theater director, North Macedonia
Srđan Milošević, historian, Serbia
Fata Muftić, professor of sociology, Faculty of Political Science, University of Sarajevo
Jasmin Mujanović, PhD, US
Dr. Asim Mujkić, Faculty of Political Sciences, University of Sarajevo
Dino Mustafić, film and theater director, Bosnia and Herzegovina
Fadil Mušanović, retired judge, Bosnia and Herzegovina
Sead Nazibegović, university professor, Bosnia and Herzegovina
John Paul Newman, Maynooth University, Ireland
Sir Geoffrey Nice, Geoffrey Nice Foundation, UK
Tamara Nikčević, journalist, Montenegro
Andrej Nikolaidis, writer and journalist, Montenegro
Boris A. Novak, playwright, Slovenia
Professor John O’ Brennan, Maynooth University, Ireland
Ivan Obradović, university professor, Serbia
Aleksandar Olenik, lawyer, Serbia
Edin Omerčić, historian, Institute for History UNSA, Bosnia and Herzegovina
Dr. Senad Oprašić, UNSA, ecology expert, Bosnia and Herzegovina
Ms. Sanja Orlandić, philosopher, Montenegro
Ratko Orozović, director and satirist, Bosnia and Herzegovina
Маrija Pandevska, university professor, North Macedonia
Žarko Papić, Director IBHI (Independent Bureau for Humanitarian Interests), Bosnia and Herzegovina
Safet Pašić, Ex-Ombudsman for Human Rights, Bosnia and Herzegovina
Lulzim Peci, Director KIPRED, Kosovo
Senad Pećanin, journalist, Bosnia and Herzegovina
Mirko Pejanović, academician and political scientist, Vice President of the Academy of Sciences and Arts of BiH, ex-member of the Presidency of the Republic of Bosnia and Herzegovina
Prof. Dr. Marinko Pejić, Professor emeritus, Pedagogical Faculty, University of Sarajevo
Dr. Latinka Perović, historian, Serbia
Prof. Dr. Milenko A. Perović, university professor, Serbia
Dr. Valery Perry, Senior Associate, Democratization Policy Council, Sarajevo, Bosnia and Herzegovina
Tanja Petovar, lawyer, Serbia
Violeta Petroska-Beshka, Professor of Psychology, President, Center for Human Rights and Conflict Resolution, Skopje, North Macedonia
Dr. David Pettigrew, Southern Connecticut State University, New Haven, CT, USA
Vesna Pešić, sociologist, Serbia
Jusuf Piralić, Business Magazine, Bosnia and Herzegovina
Amna Popovac, Mostar, BiH
Milorad Popović, writer, Montenegro
Dr. Adnan Prekić, historian, university professor, Montenegro
Nenad Prokić, playwright, Serbia
Branka Prpa, historian, Serbia
Randall Puljek-Shank, PhD, Bosnian-American Friendship Association, Sarajevo, Bosnia and Herzegovina
Vesna Pusić, Sociologist, former Minister of Foreign and European Affairs, Croatia
Aleksandra Radoman-Kovačević, educational expert, Montenegro
Aleksandar Radoman, philologist, Montenegro
Šeki Radončić, journalist and writer, Montenegro
Duško Radosavljević, university professor, Serbia
Snežana Rakonjac, journalist, Montenegro
Prof. Dr. Šerbo Rastoder, member of Montenegrin Academy (CANU), Montenegro
Božo Repe, historian, Slovenia
Prof. Dr. Petra Roter, University of Ljubljana, Slovenia
Farida Sadiković, medical doctor, Bosnia and Herzegovina
Prof. Dr. Lada Sadiković, Vice-Dean, Faculty of Criminology and Security Studies, University of Sarajevo
Dr. Slobodan Sadžakov, university professor, University of Novi Sad, Serbia
Adnan Salkić, International Forum Bosnia, Bosnia and Herzegovina
Momir Samardžić, historian, Serbia
Prof. Dr. Nikola Samardžić, historian, Serbia
Dr. Zlatan Sarić, Prof., Faculty of Agriculture and Food Sciences, University of Sarajevo
Prof. Dr. Christian Schwarz-Schilling, former Federal Minister and international High Representative; Büdingen, Germany
Stefan Schwarz, Germany
Nedim Sejdinović, journalist, Serbia
Aleksandar Sekulović, lawyer, Serbia
Envera Selimović, journalist, Bosnia and Herzegovina
Daniel Serwer, Johns Hopkins SAIS/Peacefare.net, Washington DC
Abdulah Sidran, writer, Member of the Academy of Sciences and Arts of Bosnia and Herzegovina, Bosnia and Herzegovina
Nijaz Skenderagić, businessman, Bosnia and Herzegovina
Mehmet Slezović, painter, Serbia
Dr. Nijaz Sofić, ophthalmologist, Sydney, Australia
Prof. Dr. Džemal Sokolović, sociologist, Faculty of Political Science University of Sarajevo / University of Bergen, Norway
Мenka Spirovska, consultant for environment and health security, North Macedonia
Simona Spirovska Kostovska, actress, North Macedonia
Mr. Nemanja Stankov, political scientist, Montenegro
Danica Stefanović, pedagogue
Ivan Stefanovski, Executive Director, EUROTHINK-Center for European Strategies, Skopje
Lidija Stevanović, actress, Montenegro
Prof. Dr. Dubravka Stojanović, historian, Serbia
Dr. Milan Subotić, sociologist, Serbia
Emir Suljagić, Director of the Memorial Center in Potočari (Srebrenica), Bosnia and Herzegovina
Prof. Dr. Nedim Suljić, Vice-Dean, Faculty of Mining, Geology, and Civil Engineering, University of Tuzla, BH/US Academy of Arts and Sciences
Hazim Šabanović, International Forum Bosnia, Bosnia and Herzegovina
Dino Šakanović, historian, Bosnia and Herzegovina
Đorđe Šćepović, writer, Montenegro
Senada Šelo Šabić, Senior Research Associate, Institute for Development and International Relations (IRMO), Zagreb
Stana Šego, retired educational inspector, Bosnia and Herzegovina
Renad Šeremet, mechanical engineer, Bosnia and Herzegovina
Bojan Šošić, psychologist, Association of Independent Intellectuals Circle 99, Sarajevo, Bosnia and Herzegovina
Darko Šuković, journalist, Montenegro
Tanja Šuković, journalist, Montenegro
Srđan Šušnica, Master of Cultural and Religious Studies and Graduate of Law, Bosnia and Herzegovina
Martin Tais, physicist and climatologist, Bosnia and Herzegovina
Prof. Lamija Tanović, Chair, Humanity in Action, Bosnia and Herzegovina
Petar Todorov, historian, North Macedonia
Rako Todorović Todor, painter, Montenegro
Dr. Tijana Todorović, visual artist, Montenegro
Aleksandra Tomanić, Executive Director, European Fund for the Balkans, Belgrade
Ambassador Osman Topčagić (retired), Sarajevo
Rada Trajković, medical doctor, Serbia
Dragana Tripković, playwright, Montenegro
Dr. Nevenka Tromp, University of Amsterdam, Holland
Dr. Sead Turčalo, Dean of the School of Political Sciences, University of Sarajevo
Boris Varga, political scientist, Serbia
Dion van den Berg, Team leader Europe at PAX for Peace, the Netherlands
Jelena Vasiljević, Senior Research Associate, Institute for Philosophy and Social Theory, University of Belgrade
Faruk Vele, journalist, Bosnia
Miodrag Vlahović, ambassador, Montenegro
Azem Vllasi, lawyer, politician and publicist, Prishtina, Kosovo
Toby Vogel, Senior Associate, Democratization Policy Council, Brussels, Belgium
Nikola Vučić, journalist, Bosnia
Čedomila Vujosević Đurđić, journalist, Montenegro
Zoran Vuletić, President of GDF, Serbia
Bodo Weber, Senior Associate, Democratization Policy Council, Berlin, Germany
Dr. Jonathan Wheatley, Senior Lecturer in Comparative Politics, School of Social Sciences, Faculty of Humanities and Social Sciences, Oxford Brookes University, UK
Dr. Mark Wheeler, Wivliscombe, Somerset, UK
Dr. Tim Wilson, Director, Handa Centre for the Study of Terrorism and Political Violence (CSTPV), School of International Relations, University of St. Andrews, Scotland, UK
Laura Wise, Research Associate, University of Edinburgh, Scotland, UK
Visat Xhambazi, D4D, Prishtina, Kosovo
Olga Zirojević, historian, Serbia
Azra Zornić, citizen of Bosnia and Herzegovina
Rajko Živković, journalist, Bosnia and Herzegovina
Prof. Dr. Emir Ramic
Institut za istrazivanje genocida Kanada 

Vijesti: