Vijesti

IGK: Saopćenje povodom 29 godina od formiranja Armije Republike BiH

15. 04. 2021. 

IGK: Saopćenje povodom 29 godina od formiranja Armije Republike BiH

15. aprila 2021. godine navršava se 28 godina od formiranja Armije Republike BiH, legendarne vojne sile, koja je istinski branila i odbranila bosanskohercegovačku državu od protekle agresije i koja je zaslužna za njen opstanak. Multietničko, bosanskohercegovačko, a samim tim i ljudsko, civilizacijsko djelovanje Armije Republike BiH u njenoj oslobodilačkoj borbi za živote svih naroda i graÄ‘ana u BiH je zadivilo čitav svijet, največe vojne, političke i akademske stratege i borce za ljudska prava i slobode.

Odlukom Predsjedništva BiH, 15. aprila 1992. godine, formirana je Armija Republike BiH, kao jedina legalna i legitimna vojna sila države RBiH, koja je u najtežim okolnostima barbarske agresije na našu domovinu herojski odbranila ustavni poredak RBiH, ispisujući najčasnije stranice u hiljadugodišnjem periodu postojanja BiH. Zato je 15 april jedan od neznačajnih datuma u modernoj historiji BiH, jer su tog dana zvanično formirane snage koje su uprkos mnogo brojnijem i daleko bolje naoružanom agresoru, uspjele odbraniti zemlju i njen teritorijalni suverenitet, državni integritet, nezavisnost i političko pravni subjektivitet.

Boreći se ne samo za državu BiH, već i za Ideju Bosne i bosanski duh, koji posebno sada u teškom vremenu pandemije od korone virusa daje nadu čovjećanstvu o mogućnosti i potrebi zajedničkog djelovanja za zajedničku ljudsku stvar, Armija Republike BiH je bila legalna odbrambeno-oslobodilačka vojna sila, koja se organizirala iz bosanskog naroda i otpora da spasi državu od dvostruke agresije Miloševićevog i TuÄ‘manovog režima. Armija Republike BiH nije bila voÄ‘ena ideologijom, mržnje, genocida i etničkog iskorjenjivanja drugoga, nije postojao nikakav plan da se uništi jedan narod, da se prave zločini i slično. Takvo nešto nije postojalo ni na nivou Republike BiH.

Nikada se ne smije zaboraviti da je nezavisna i suverena država BiH rezultat patriotske borbe pripadnika Armije Republike BiH. Pod zastavom Armije Republike BiH tokom agresije na državu BiH borili su se pripadnici svih bosanskohercegovačkih građana i naroda.

Nama koji živimo u slobodi, zahvaljujući herojskom otporu Armije RBiH, ostaje obaveza, posebnu u sadašnjem vremenu teških iskušenja, da izgradimo slobodnu, demokratsku državu u kojoj neće biti amnestirani rezultati agresija i genocida, u kojoj će istina i pravda pobjediti, državu koja će biti sposobna da se organizovano i institucionalno suprostavi svakom zlu, uključujući i pandemiju.

Armija Republike BiH je bila snaga koja je obezbijedila mir i životni prostor za sve one koji osjećaju BiH kao svoju zemlju. Ona je obezbijedila da se u BiH sigurno osjeća svako, pa čak i oni koji to ne zaslužuju i koji i dalje pokušavaju da je unište ili u najmanju ruku destabiliziraju. Zato je stvaranje Armije Republike BiH važna historijska činjenica koja je obilježila začetak nove epohe u političkoj realnosti bosanskohercegovačke države. S tom činjenicom moraju računati svi neprijatelji BiH, svi oni koji žele njenu okupaciju i podjelu. Ona je stala na put fašizmu kojim je, u procesu raspada, bivše Jugoslavije otpočeo strahoviti agresija i genocid nad graÄ‘anima koji su željeli mir i slobodu, a poštovali svoju domovinu.

U uslovima kada udruženi antibosanki projekat jača u matici i dijaspori, multietnička oslobodilačka borba Armije Republike BiH za Ideju Bosne i bosanski duh, što je i borba za bosanskohercegovačke, evropske i svijetske vrijednosti, dobiva sve više na značaju. I ako meÄ‘unarodne organizacije često nisu bile na njenoj strani, ona je branila i čast Ujedinjenih nacija, Evropske unije i NATO saveza.

Hvala svim pripadnicima Armije Republike BiH za sve ono dobro što su učinili za nas i omogućili nam da i dalje živimo i gradimo slobodnu budućnost države BiH. Svim Bosancima i Hercegovcima koji su baštinili, baštine i baštini će slobodarsku misiju Armije Republike BiH u matici i dijaspori, čestitamo 15. april, Dan Armije Republike BiH.

Institut za istraživanje genocida Kanada

Vijesti: