Vijesti

Saopcenje IGK - zbog antibosanskog djelovanja ambasadora Ruske Federacije u B0sni i Hercegovini proglasiti ga persona non grata

17. 05. 2021. 

Saopcenje IGK - zbog antibosanskog djelovanja ambasadora Ruske Federacije u B0sni i Hercegovini proglasiti ga persona non grata
 
Intervju Igor Kalabuhova, ambasadora Ruske Federacije u Bosni i Hercegovini za TV N1 Bosne i Hercegovine u emisiji Dan uzivo je potvrda da Ruska Federacija ne samo da ne poštuje presude meunarodnih sudova Ujedinjenih nacija, nego ih i direktno osporava i tako pomaze negatorima genocida u svijetu, a prioritetno u Bosni i Hercegovini i Srbiji, da uz rusku pomoć negiraju naslijedje Medjunarodnog krivičnog tribunala za bivšu Jugoslaviju  i presudu Medjunarodnog suda pravde o dvostrukoj odgovornosti Srbije zbog kršenja Konvencije o sprečavanju i kažnjavanju zločina genocida. 

Priznanje ambasadora u navedenom intervju da je 2015. godine da izjavio nakon ruskog veta na britansku rezoluciju o srebrenici “Od početka je ovaj projekt bio izuzetno politiziran, jednostran, neuravnotežen i usmjeren na pogoršanje situacije u Bosni”, kao predstavnik Ministarstva vanjskih poslova Ruske Federacije nakon što je Ruska Federacija uložila veto na britanski prijedlog rezolucije o Srebrenici pred Vijećem sigurnosti Ujedinjenih nacija predstavlja prst u oko žrtvama genicida u Bosni i Hercegovini i do sada najveće vrijeÄ‘anje žrtava i to ambasadora kojem je Bosna i Hercegovina pružila diplomatsko gostoprimstvo. U istoj ravni je tvrdnja ambasadora da je pitanje negiranja genocida stvar konstitutivnih naroda, da je stvar konstitutivnih naroda poštivanja medjunarodnog prava i poštivanje medjunarodnih presuda i pravnih stečevina sudovaUjedinjenih nacija. 

Time je dao podršku onim koji zaustavljaju usvajanje i donošenje zakona o zabrani negiranja genocida. Retorika ambasadora je identična retorici Slobodana Miloševića i Franje Tudjmana koji su se upravo na isti način “zalagali za dogovor konstitutivnih naroda”, a pritom dijelili državu Bosnu i Hercegovinu sa Radovanom Karadjicem i Matom Bobanom. 

Imajući u vidu navedeno antibosansko djelovanje ambasadora Ruske Federacije u Bosni i Hercegovini, Internacionalni ekspertni tim Instituta za istraživanje genocida Kanada traži od Predsjedništva Bosne i Hercegovine da ambasadora  Igora Kalabuhova proglasi persona non grata. 

Institut za istraživanje genocida Kanada

Vijesti: