Vijesti

Saopćenje povodom postojanja FB stranice “САМОПОШТОВАЊЕ” i negiranja “Bijelih traka”

20.05.2021

Saopćenje povodom postojanja FB stranice “САМОПОШТОВАЊЕ” i negiranja “Bijelih traka”

Nastankom FaceBook stranice “САМОПОШТОВАЊЕ” u organizaciji srpske neformalne grupe graÄ‘ana iz manjeg entiteta Bosne i Hercegovine Rs, grada Prijedora, i zbog primjedbi koje smo dobili od žrtava agresije u IGK imali smo potrebu da se oglasimo i osudimo sve one koji su    doprinijeli kreiranju ove stranice. Po sadržaju informacija na ovoj stranici primjetili smo da ista pod okriljem “Borbe protiv srbofobije, autošovinizma; protiv falsifikovanja istorijskih činjenica”, širi mržnju i nestrpljivost u Prijedoru i koja za cilj ima nastavak sistematskog genocida i uzrujavanja žrtava agresije.

Etničko čišÄ‡enje i progon Bošnjaka i Hrvatskog življa u Prijedoru je započeo prije 29 godina i očigledno je da još uvijek traje. MeÄ‘unarodni sud u Hagu je donio presudu da su Srbi iz Prijedora i njihovi potpomogači, Vojska Republike Srbije, počinili zločin etničkog čišÄ‡enja i baš zbog te presude mnogi od lokalnih Srba su osuÄ‘eni ratni zločinci koji bez imalo stida paradiraju Prijedorom i nastavljaju da terorišu svoje komšije Bošnjake i Hrvate kroz formiranje ovakvih graÄ‘anskih grupa.

Samim pokretanjem FB stranice “САМОПОШТОВАЊЕ” koja promoviše negiranje genocida, negira agresiju na Bosnu i Hercegovinu te mnoge od zločina počinjenih od strane lokalnih Srba, jedan najviše spominjan na ovoj stranici je slučaj “Bijele trake”. Podsjećamo vas da je 31. maja 1992. na području općine Prijedor izdata naredba od strane Kriznog štaba VRS, nasilno instalirane vlasti tadašnje općine Prijedor, nesrpskom stanovništvu Bošnjacima i Hrvatima da istaknu bijela platna na svojim domovima, i na javnim mjestima na nadlakticama da moraju da nose bijele trake.

Onima kojima su uzor Peter Hendeke, prof. Dr. Nenad Kecmanović, Emir Kusturica i itd., poznati negatori genocida u Srebrenici i etničkog čišÄ‡enja u Prijedoru te ostalim mjestima širom Bosne i Hercegovine,zasigurno nije u planu da promovišu suživot sa ostalim narodima grada Prijedora nego im je cilj da kontiunirano nastave da terorišu svoje komšije nesrbe i sprovode ideologije velike Srbije za koju se se zalagali Slobodan Milošević i Vuk Karadžić.

Podsjećamo neformalnu grupu graÄ‘ana “Самопоштовање“ i vlasti grada Prijedora da je na području Prijedora od strane VRS i lokalnih Srba tokom tri i po godine agresije na Bosnu i Hercegovinu ubijeno 3.176 ljudi, da je kroz koncentracione logore (Omarska, Trnopolje i Keraterm) prošlo na desetine hiljade ljudi, nad kojima su izvršene masovne egzekucije, zločini silovanja, različite vrste tortura, kao i zločini protiv čovječnosti. TakoÄ‘er, podsjećamo da je u Prijedoru ubijeno i 102 djece mlaÄ‘e od 18 godina i kojima se i dan danas osporava podizanje spomenika.

Institut za Istraživanje Genocida Kanada, kao i nesrpsko stanovništvo Bošnjaci i Hrvati grada Prijedora te prijatelji istih širom svijeta zahtjevaju od nadležnih vlasti grada Prijedora i manjeg entiteta Rs da se ova FB stranica što prije ugasi jer samim postojanjem iste stvaraju se tenzije meÄ‘u lokalnim stanovništvom i promoviše mržnja prema nesrpskom stanovništvu.

Institut za Istraživanje Genocida Kanada

Vijesti: