Vijesti

Rezolucija o 31. maj u Kanadi

Povodom 29. godišnjice od prijedorskih bijelih traka Brian Masse, član Kanadskog parlamenta je pripremio rezoluciju o 31. maju, Međunarodnom danu bijelih traka u Kanadi. Kanadski parlament i vlada su već od ranije  upoznati sa genocidom u Prijedoru. Za prijemer uzimamo dvojicu zvaničnika. Ahmed Hussen, ministar u vladi Justina Trudeau i Brian Masse, član Parlamenta Kanade su ratni zločin u Prijedoru nazvali jedino ispravnim imenom - genocid. 

Značaj ove rezolucije je u tom što se pored Sreberenice po prvi put zvanično u rezoluciji kanadskog parlamenta imenuje i genocid u Prijedoru. 
Rezolucija konstatuje da se užas genocida u Bosni i Hercegovini nikada ne smije zaboraviti, da se 31. maj 2022. godine, obilježava kao 30. godišnjica od kada su srpske vlasti u Prijedoru, gradu u sjeverozapadnoj Bosni i Hercegovini, naredili da svi građani koji nisu Srbi označe svoje kuće bijelim zastavama ili čaršavima  i da nose bijelu traku ako su izlazili iz svojih kuća, da je direktan rezultat prijedorskih bijelih traka genocid na prijedorskim Bošnjacima i Hrvatima. Rezolucija naglašava potrebu podizanju svijesti u Kanadi o tragičnom stradanju građana u Prijedoru i odavanja počasti i sjećanja na žrtava genocida.
Tragična historija genocida nudi priliku da se reflektuje na odgovornost pojedinaca, društva, i vlada, i služi kao važan podsjetnik šta se može desiti civilizovanim ljudi kada netrpeljivosti, mržnja, i ravnodušnost prevladaju. Rezolucija naglašava da Kanada prepoznaje važnost Međunarodnog dana bijelih traka kako za Kanađane bosanskog porijekla, tako i za sve civilizovane ljude kako bi se kroz istinu i pravdu došlo do bolje budućnosti. Na kraju rezolucija poziva na kulturu sjećanja na prijedorske bijele trake.
INstitut za istraživanje genocida Kanada

Vijesti: