Vijesti

IGK: Reakcija povodom odbijanja predloga Rezolucije o genocidu u Srebrenici na Odboru za ljudska prava i slobode Skupštine Crne Gore

IGK: Reakcija povodom odbijanja predloga Rezolucije o genocidu u Srebrenici na Odboru za ljudska prava i slobode Skupštine Crne Gore

Institut za istraživanje genocida Kanada (IGK) smatra da je odbacivanje prijedloga Rezolucije o genocidu u Srebrenici na Odboru za ljudska prava i slobode Skupštine Crne Gore, Crna Gora ostala zarobljena u srpskom veliko nacionalističkom projektu bez dovoljno vlastitih snaga da se suprostavi istom, suočavanjem sa istinom, pravdom, kulturom sjećanja. Crna Gora još jednom nije naučila lekciju iz svoje prošlosti, od svoje kolektivne greške, greške vlada koje su umjesto da spriječe učešće u agresiji i genocidu u Bosni i Hercegovini direktno učestvovale u zločinu. 

Odbacivanjem osude genocida, odbacivanjem javnog negiranja genocida, odbacivanjem da se 11. juli proglasi  Danom sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici, odbacivanjem poziva nadležnim za procesuiranje istrage, odbacivanjem izražavanja osjećanje za žrtve genocida, Crna Gora samo potvrđuje svoju anticivilizacijsku prošlost, posebno sa aspekta učešća u agresiji na republiku Bosnu i Hercegovinu. Suočavanje sa prošlošću je od suštinske važnosti. Odbijanjem prijedloga Rezolucije o genocidu u Srebrenici Crna Gora kao punopravna članica NATO-a pokazuje nedostatak posvećenosti evropskim i evroatlantskim vrijednostima, ali i vrijednostima istine i pravde.

Zabrinjava da se i nakon 25 godina od genocida u Srebrenici ovaj največi zločin poslije holokausta u Evropi pokušava zloupotrebljavati u dnevno političke i nacionalističke svrhe, služeći kao uporište nacionalističkim strukturama za negiranje genocida, veličanje pravosnažno osuđenih zločinaca, zastrašivanje i netolerantnost prema manjininskim narodima.

Anticivlizacijska odluka Odbora za ljudska prava i slobode Skupštine Crne Gore i nastavak crnogorskog negiranja genocida ne vrijeđa samo žrtve, nego i predstavlja veliku prepreku za pomirenje. Takvo negiranje genocida je zapravo dovelo do genocida u Srebrenici. Neka se članovi Odbora za ljudska prava i slobode Skupštine Crne Gore zamisle da su oni žrtve, da su to njihove porodice, a da im pritom negiraju to iskustvo. Oni ponižavaju sami sebe i vode na pogrešan trag crnogorsku državu.

Duboko žalimo zbog dehumanizirajučeg, anticivilizacijskog  postupka Odbora za ljudska prava i slobode Skupštine Crne Gore, ali nećemo odustati, nastavit ćemo raditi na istini i pravdi. Jer priznanje da su sva dešavanja od prije 25 godina u Srebrenici zapravo genocid je preduvjet za pomirenje, a negiranje genocida je izdaja patnje žrtava i njihovih porodica. Odbijanje da se raspravlja o genocidu u Srebrenici nije samo uvreda za porodice žrtava, već će taj antievropski potez otežati pomirenje između zajednica kako u Crnoj Gori, tako i u Bosni i Hercegovini. IGK će putem svoga Internacionalnog ekspertnog tima obavjestiti bitne političke i akademske faktore u svijetu da je Skupština Crne Gore neuspjehom da prizna genocid povrijedila sjećanje na žrtve i pogazila međunarodno pravo, međunarodnu pravdu i presude međunarodnih sudova, ali i povelje UN i EU. Jer Rezolucija o genocidu u Srebrenici je bila više od priznavanja Srebrenice kao genocida. Ona je bila i priznanje hitne potrebe za osiguranje pravde za žrtve u ime evropskog puta Crne Gore.

Institut za istraživanje genocida Kanada

Vijesti: