Vijesti

IGK Saopćenje povodom pravosnažne presude ratnom zločincu Ratko Mladiću

08. O6. 2021.
IGK Saopćenje povodom pravosnažne presude ratnom zločincu Ratko Mladiću

Haški tribunal je donio pravosnažnu presudu za ratnog zločinca Mladića. Presudom kao samo jednom od istina, pravnom istinom, je samo djelimično zadovoljena istina i pravda, odnosno prava žrtava. Mladića je MeÄ‘unardni sud osudio kao kreatora i izvršioca veliko nacionalističke ideje, politike i prakse Velike Srbije. Ovom i drugim presudama osuÄ‘en je projekat Velike Srbije kojim se podjelom države BiH i uništenjem ili protjerivanjem Bošnjaka želi formirati Velika Srbija.

Presuda će biti dio pravne legislative UN i ukupne svjetske zajednice. Presuda će biti važan sudski, ali i naučno istraživački, odnosno historijski izvor prava za cijeli svijet i Ratko Mladić će ostati zabilježen kao meÄ‘unarodni ratni zločinac odgovoran za genocid, za najveći zločin poslije holokausta u Evropi. To će biti još jedna potvrda da se isplati boriti za istinu i pravdu. Zaborav je saučesništvo u zločinu. Nemamo pravo na zaborav. Borba za istinu i pravdu je osnova našeg postojanja, i za nju se vrijedi boriti.  Prije svega presudu MeÄ‘unarodnog suda pravde i presude Haškog tribunala, te presude njemačkih i drugih sudova, treba iskoristiti da se izmjene legalizovani rezultati agresije i genocida. Presuda Mladiću i druge presude će doprinijeti da meÄ‘unarodna zajednica shvati da je entitet Republika Srpska osnovan i uspostavljen genocidnom namjerom, te da je priznanje Republike Srpske u Dejtonu moralni neuspjeh, što potvrÄ‘uje opravdanost naših aktivnosti u traženju savjetodavnog mišljenja od MeÄ‘unarodnog suda pravde po pitanju egzistencije manjeg bosanskohercegovačkog entiteta. 

Pored pravne postoji i naučna istina, koja je i historijska istina. Nauka o genocidu je dokazala dvije osnovne, bitne odredbe o ratu u RBiH: prvo na RBiH su izvršene dvije klasične oružane srbijansko hrvatske agresije, odnosno zločin protiv mira i sigurnosti čovječanstva, što je, po osnovnom shvatanju i definiciji meÄ‘unarodni oružani sukob i drugo, na okupiranim teritorijima RBiH, gradovima u opsadi i svim UN "zaštičenim zonama" koje su čuvale "mirovne snage” UN, je izvršen najteži zločin – genocid, najveći zločin poslije holokausta u Evropi. Navedeni rezultati nauke o genocidu su dokumentirano i historijsko svjedočanstvo o istini o agresiji i genocidu u BiH, ali i svjedočansatvo o bešÄašÄ‡u Ujedinjenih nacija, o moralnoj nakaznosti institucija meÄ‘unarodnog prava i meÄ‘unarodne politike koje svojim sramnim odnosom prema bosanskim žrtvama genocida doprinose negiranju genocida, veličanju  ratnih zločinaca i reviziji historijskih, naučnih i sudskih činjenica. Zato bez obzira na pravosnažnu pravnu presudu vjerujemo u pobjedu dobra nad zlom, vjerujemo da loši ljudi, zločinci, revizionisti naučnih, historijskih i sudskih činjenica i negatori genocida neće i ne mogu pobijedi. BiH je najplemenitija prirodna i ljudska težnja koju niko u hiljadu godina nije uspio srušiti. Ona je uvijek uspjevala probuditi svoje neuništive unutrašnje potencijale.

Emir Ramic
Institut za istraživanje genocida Kanada

Vijesti: