Vijesti

Elektronski simbol Toronta je večeras u mraku u znak podrške za londonsku, muslimansku familiju, žrtve u strašnog terorističkog napada.

Elektronski simbol Toronta je večeras u mraku u znak podrške za londonsku, muslimansku familiju, žrtve u strašnog terorističkog napada.
Zaprepašteni smo na vijest da je jedna muslimanska familija pakistanskog porijekla u kanadskom gradu Londonu bila predmet ubilačkog, terorističkog napada u kome su ubijena četiri člana familija, a jedno djete teško ranjeno. Ubijeni su samo zato što su muslimani.
Porodica se doselila iz Pakistana prije 14 godina. U trenutko napada bili su u šetnji u koju izlaze svaki dan. Ovo je bio čin masovnog terorističkog ubistva, počinjen nad muslimanima ukorijenjen u neizrecivoj mržnji. Ovaj činmržnje i islamofobije, mora biti praćen, ne samo osudom, već i  konkretnim aktivnosti, ne samo u gradu Londonu, već i u Kanadi.
Najoštrije osuÄ‘ujemo ovaj teroristički napad. Žalimo za ubijenim članovima te familije i za teško povrijeÄ‘enim djetetom. Naše misli su sa žrtvama londonske porodice. Islam je vjera mira koja od ljudi dobre volje traži jedinstvo u borbi protiv onih koji narušavaju mir. Islam nas uči da svako ko ubije jednog nevinog čovjeka kao da je ubio cijeli svijet. Ponovo se pokazalo da terorizam i ekstremizam ne poznaju granice i da je neophodno da se snažno zajednički odupremo ovoj savremenoj pošasti koja ugrožava sigurnost i lјudske živote. Kanadski muslimani nisu nikakvo strano tijelo u kanadskom društvenom sistemu, već njegov bitni, razvojni, organski, konstruktivni dio. Ovo je teroristički napad na kanadske muslimane, ali i na svakog kanaÄ‘anina, na kanadski Kultuirni mozaik, na čovjeka, ženu djecu, civilizaciju. Zato pozivamo na solidarnost svih graÄ‘ana Kanade sa kanadskim muslimanima. Duboko ožalošÄ‡en gubitkom nevinih života poručujemo da je snaga kanadskog Kulturnog mozaika u  različitosti, u prihvatanju, poštovanju, priznavanju drugog i drugačijeg, u ljudskoj toleranciji i humanizmu. Kanadski muslimani ostaju ambasadori svoje vjere ali i kanadskog Kulturnog mozaika, njegov kreativnih, sastavni dio. Nijedna osoba ne bi smjela platiti životom zbog boje svojih religijskih uvjerenja.
/E.R./


Vijesti: