Vijesti

Izjava direktora IGK povodom dodijele ordena Republike Srbije na velikoj ogrlici predsjedavajućem Predsjedništva BiH Miloradu Dodiku.

29. 06. 2021.
 
Izjava direktora IGK povodom dodijele ordena Republike Srbije na velikoj ogrlici predsjedavajućem Predsjedništva BiH Miloradu Dodiku.
 
Dodijeliti najviše priznanje Republike Srbije negatoru vlastite države, negatoru bosanskog genocida, negatoru istine, pravde, kulture sjećanja, negatoru meÄ‘unarodne pravde, meÄ‘unarodnog prava i meÄ‘unarodnih institucije, prije svega meÄ‘unarodnih sudova i Ujedinjenih nacija, je  anticivilizacijski čin koji jasno govori da se Republika Srbija još nije nimalo odmakla od velikonacionalističke politike i ideje Velike Srbije.  Milorad Dodik je glavni generator destrukcije države Bosne i Hercegovine koji kontinuirano proizvodi strah, mržnju i nesigurnost. Svojim antidržavnim djelovanjem blokira bosanskohercegovačke, evropske i NATO integracije. 
 
Umjesto nagraÄ‘ivanja višegodišnja antibosanska, antievropska i anticivilizacijska kampanja Dodika se mora zaustaviti i sankcionirati. Antibosansko djelovanje Dodika je suprotno temeljnim i univerzalnim ljudskim pravima i slobodama i vrijednostima ljudskog dostojanstva, te zaslužuje svaku osudu.  Zato je nagraÄ‘ivanje Dodika suštinski neprihvatljivo i predstavlja uvredu za svakog graÄ‘anina Bosne i Hercegovine, ali i uvredu za meÄ‘unarodnu zajednicu.
 
Uručivanje priznanja za antidržavno djelovanje Dodika, kao najopasnijoj praksi od završetka oružanog djela agresije i genocida kojom se ugrožava stabilnosti države Bosne i Hercegovine, njen suverenitet, teritorijalni integritet i politički subjektivitet, je bez presedana u funkcioniraju pravnih i demokratskih država. To je kršenje ljudskih i evropskih vrijednosti i pravnog naslijeÄ‘a, što opasno produbljuje krizu u Bosni i Hercegovini, što je kontinuirani cilj antibosanske koalicije. Dodijeljivanjem priznanja ugrožena je i stabilnost regije i Evrope i ponižene sve dosadašnje aktivnosti u vezi bolje budućnosti Bosne i Hercegovine. Mlade generacije koje nemaju vlastito iskustvo vremena agresije i genocida mogu biti žrtve nagraÄ‘ivanja čovjeka koji direktno radi protiv svoje države. 
 
Emir Ramić 
Institut za istraživanje genocida Kanada

Vijesti: