Vijesti

Izjava Emira ramića, direktora Instituta za istraživanje genocida Kanada povodom prvostepene presude Stanišiću i Simatoviću

30.06. 2021.
 
Izjava Emira ramića, direktora Instituta za istraživanje genocida Kanada povodom prvostepene presude Stanišiću i Simatoviću
 
Djelimično smo zadovoljni sa prvostepenom presudom Jovici Stanišiću, bivšem šefu Službe državne bezbjednosti (SDB) Srbije, i Franku Simatoviću, komandantu Jedinice za specijalne operacije (JSO) SDB-a, koji su osuÄ‘eni na po 12 godina zatvora za podržavanje i pomaganje zločina u Bosanskom Šamcu, dok su osloboÄ‘eni krivice za sve druge zločine u općinama u BiH i Hrvatskoj. 
 
Srbija i vrh njene državne bezbjednosti na ovaj način direktno su osuÄ‘eni za učešÄ‡e u agresiji na RBiH, za zločine za koje su njeni čelni ljudi u Državnoj bezbjednosti počinili. 
 
Pravda je tako djelimično zadovoljena. Stanišić i Simatović osuÄ‘eni za udruženi zločinački poduhvat, što potvrÄ‘uje učešÄ‡e Srbije u agresiji na RBiH. Haški tribunal je tako konačno potvrdio odgovornost i učešÄ‡e Srbije u udruženom zločinačkom poduhvatu u RBiH i time prekinuo dosadašnju praksu delegiranja krivice za ratne zločine, zločine protiv čovječnosti, uključujući i genocid. Posebno istićem da se radi o individulanoj odgovornosti nosilaca visokih funkcija, jedan kao šef, a drugi kao visoki službenik Službe državne bezbijednosti Srbije. Ovom prvostepenom presudom je sudski dokazano da je BiH bila predmet srbijanskog i hrvatskog kriminalnog udruženog zločinačkog poduhvata meÄ‘unarodnog karaktera, odnosno predmet dvostruke agresije. 

Vijesti: