Vijesti

Institut za istraživanje genocida Kanada u saradnji sa bošnjačkim džematima u Kanadi organizuje komemoraciju povodom 26. godišnjice od srpskog genocida nad Bošnjacima Srebrenice.

Institut za istraživanje genocida Kanada u saradnji sa bošnjačkim džematima u Kanadi organizuje komemoraciju povodom 26. godišnjice od srpskog genocida nad Bošnjacima Srebrenice. Komemoracija će se održati putem zoom platforme. Mi moramo da pamtimo dogaÄ‘aje, kao što pamtimo svoje ime i prezime. Imajući to u vidu pozivamo vas da svojim prisustvom zajednički izgraÄ‘ujemo kulturu pamćenja za genocid u Srebrenici i odamo počast žrtvama genocida uz jasnu poruku da mi ne zaboravljamo.

 

Dosadašnji najvažniji rezultati u oblasti kulture pamÄ‘enja u Kanadi su : bosanski jezik je priznat u Kanadi, narodno ime Bošnjak se upotrebljava u kanadskim statističkim i drugim dokumentima, genocid u Bosni i Hercegovini se izučava u školama u Kanadi, Kanadski parlament je jednoglasno usvojio dvije Rezolucije o srpskom genocidu nad Bošnjacima Srebrenice, pušten je u parlamentarnu proceduru Zakon o bosanskom genocidu, podržana inicijativa za osnivanje Klub prijatelja Bosne i Hercegovine u Kanadskom parlamentu, organizirana stalna izložbena postavka o srpskom genocidu nad Bošnjacima Srebrenice u Kanadskom muzeju za ljudska prava u Vinipeku, srpski genocid nad Bošnjacima Srebrenice prezentiran KanaÄ‘anima i kanadskim univerzitetima, otkriven spomenik žrtvama genocida u Srebrenici u kanadskom gradu Windsoru, iniciran projekat kojim je Kanadska vlada podržala obilježavanje Svjetskog dana bijelih traka, uz pomoć Kanadskog parlamenta organizovana peticija koju je potpisalo vise hiljada KanaÄ‘ana za krivično sankcioniranje negatora genocida. Posebno je važno što kanadski gradovi na prigodan način obilježavaju Dan državnosti BiH i Dan nezavisnosti BiH, svjetski Dan bijelih traka i Dan genocida u Srebrenici. 

Vijesti: