Vijesti

Saopćenje IGK povodom usvajanja Rezolucije o osudi genocida u Srebrenici u Parlamentu Republike Kosovo.

07. 07. 2021.
Saopćenje IGK povodom usvajanja Rezolucije o osudi genocida u Srebrenici u Parlamentu Republike Kosovo.

Institut za istraživanje genocida Kanada {IGK} pozdravlja usvajanje Rezolucije o osudi genocida u Srebrenici u Parlamentu Republike Kosovo. Radi se o historijskoj odluci koja će značiti mnogo kako za istinu, pravdu i kulturu sjećanja, tako i za preživjele žrtve genocida, za mir i bezbjednost u regionu i šire. 

Posebno je važno što Rezolucija osuÄ‘uje genocid u Srebrenici i negiranja genocida. Revizionizam i poricanje genocida je suprotno najosnovnijim ljudskim vrednostima.

Ovom Rezolucijom Republika Kosovo se priključuje više desetina država koje su u svojim parlamentima putem rezolucija iskazali počast prema žrtvama genocida, utvrdili 11. kao dan komemorisanja na največi zločin poslije holokausta u Evropi i izrazili podršku saučešÄ‡e porodicama žrtava.

Institut za istraživanje genocida Kanada još jednom poziva Visokog predstvanika meÄ‘unarodne zajednice u Bosni i hercegovini da upotrebom bonskih ovlaštenja nametne zakon protiv negiranja genocida. Nezamislivo je, anticivilizacijski i suprotno svim meÄ‘unarodnim aktima je da država na koju je izvršena agresija i genocid nema zakon o zabrani negiranja genocida.

Institut za istraživanje genocida Kanada

Vijesti: