Vijesti

Građanska inicijativa “KLUB 100 – PLUS” odlazećem visokom predstavniku u BiH Valentin Inzku - spasite ugled i moral međunarodne zajednice i na kraju mandata uradite jedinu ispravnu stvar, nametnuti zakon o zabrani negiranja genocida u BiH.

GraÄ‘anska inicijativa “KLUB 100 – PLUS” odlazećem visokom predstavniku u BiH Valentin Inzku -  spasite ugled i moral meÄ‘unarodne zajednice i na kraju mandata uradite jedinu ispravnu stvar, nametnuti  zakon o zabrani negiranja genocida u BiH.
 
GraÄ‘anska inicijativa “KLUB 100 – PLUS” novoizabranom visokom predstavniku u BiH Christinu Schmidtu -  koristite odmah bonaska ovlaštenja prema onima koji negiraju genocid, falsifikuju sudske, naučne i historijeske činjenice o genocidu, koji veličaju i nagraÄ‘uju  osuÄ‘ene ratne zločince i time dajte doprinos istini, pravdi i kulturi sjećanja kao bitnim faktorima bolje zajedničke budućnosti u BiH.
 
MeÄ‘unarodni sudovi su  ispisali historiju za zločine tokom agresije u BiH. Veliki broj vlada i sama EU su usvojle rezolucije o genocidu u Srebrenici. Jedini koji ovo ne uvažavaju i koji ‘shodno tradiciji friziraju’ historiju su čelnici bh. entiteta Republika Srpska, Srbije i njihovih satelitage su i počinile genocid u Srebrenici.
 
S obzirom da je donošenje zakona o zabrani negiranja genocida obaveza Parlamentarne skupštine BiH, a da ona već četvrtinu vijeka nije bila u stanju to donijeti, odlazeći visoki predstavnik u BiH ima zadnju priliku da makar malo opere svoj obraz, smogne snage i prizna svoj dio krivice za negiranje genocida u Srebrenici i za sva vremena nametne zakon o zabrani negiranja genocida.
 
Pozivamo dolazećeg visokog predstavnika u BiH da se aktivno suprostavi i zabrani veličanje i odlikovanje osuđenih ratnih zločinaca i izgradnju sramnih, dehumanizirajučih murala, transparenata, spomen-ploča i drugi javnih oblika veličanja osuđenih ratnih zločinaca.
 
Zakon o zabrani negiranja genocida i zabrana veličanja ratnih zločinaca je od vitalnog, državnog bosanskohercegovačkog interesa za mir i bezbjednost, ali i za prosperitet bosanskohercegovačkog društva. Neusvajanjem navedenog zakona visoki predstavnik kao odgovorni predstavnik meÄ‘unarodne zajednice u BiH šalje poruku da nema pomirenja, da nema ljudskosti i bolje BiH. Revizionizam i poricanje genocida protivreče najosnovnijim evropskim vrednostima. Osporavanje sudski utvrÄ‘enih činjenica o genocidu, ratnim zločinima i zločinima protiv čovječnosti  i veličanje počinioca zločina zajedno sa pasivnošÄ‡u visokog predstavnika je veoma opasno i štetno za budućnost BiH .

Vijesti: