Vijesti

IGK povodom odluke Višeg suda u Beogradu o rehabilitaciji četničkog zapovjednika Dragutina Keserovica

IGK povodom odluke Višeg suda u Beogradu o rehabilitaciji četničkog zapovjednika Dragutina Keserovica

Proces rehabilitacije cÌŒetnicÌŒkog pokreta u Srbiji predstavlja najgrublji oblik falsificiranja historijskih cÌŒinjenica te ideolosÌŒko- politicÌŒku reviziju historije. Historijske i naucÌŒne cÌŒinjenice su dokazale da se radi o fasÌŒisticÌŒko-kolaboracionisticÌŒko, izdajnicÌŒkom i zlocÌŒinacÌŒkom pokretu o cÌŒemu svjedocÌŒe brojni dokumenti ukljucÌŒujući i cÌŒetnicÌŒka dokumenta iz Drugog svjetskog rata, te njegova rehabilitacija predstavlja jedan od oblika zlocÌŒina. U isto vrijeme Dragutin Keserović je izdajnik i vlastitog naroda i drzÌŒave te na sudu dokazani ratni zlocÌŒinac, koji se sada pokusÌŒava promijeniti u zÌŒrtvu. Da bi Keserović postao zÌŒrtva mora se rehabilitirati da bi nakon toga postao i nacionalni junak, sÌŒto predstavlja opasnost da se jedna cjelokupna nacija identificira s ratnim zlocÌŒincem.

Rehabilitacija Keserovića je rehabilitacija srpske nacionalisticÌŒke ideologije, politike i prakse koja ima svoj kontinuitet punih 200 godina i na cÌŒijim je osnovama na kraju XX stoljeća ponovo u Bosni i Hercegovini izvrsÌŒen genocid. Rehabilitacija cÌŒetnicÌŒkog pokreta bila bi jedinstven primjer u svijetu. NjemacÌŒka je uradila civilizacijski potez ogradivsÌŒi se od fasÌŒizma i nacizma koji je na kraju i porazÌŒen, nakon cÌŒega je formirana Evropa na osnovama antifasÌŒizma.

Zagovornici cÌŒetnicÌŒke (fasÌŒisticÌŒke) ideologije koji negiranjem tekovina antifasÌŒizma, u koje spada AVNOJ i ZAVNOBiH, zÌŒele reći da postojeće granice, prije svega izmeÄ‘u Srbije i Bosne i Hercegovine, nisu definitivne.

U ime žrtava zločina Četničkog pokreta Dragoljuba Draže Mihailovića koji žive u Sjevernoj Americi, posebno u Kanadi pozivamo Vas da putem Vaših vlada sprijećite da se Dragoljub Draža Mihailović svrsta u antifašiste.

 ZÌŒrtve cÌŒetnicÌŒkog pokreta nisu bili samo bosanskohercegovacÌŒki antifasÌŒisti, već i cijeli antifasÌŒisticÌŒki pokret u Svijetu na cÌŒelu sa Sjedinjenim AmericÌŒkim DrzÌŒavama, Rusijom i Velikom Britanijom. Rehabilitacijom četničkog pokreta (sÌŒto bi bio potpuni poraz antifasÌŒizma u svijetu) stvara se ideolosÌŒka osnova za rasprave na temu granica u samoj Srbiji, zatim daje legalitet zahtjevima iz Republike srpske za objedinjavanje “srpskih teritorija” i otvara prostor za obracÌŒun sa ne- Srbima na zamisÌŒljenim, nacionalno zaokuzÌŒenim srpskim prostorima. Samim tim ovo postaje meÄ‘udrzÌŒavno pitanje na koje treba reagirati bez kalkulacija. Pozivamo  da proces napretka Srbije za ulazak u Evropsku uniju se uslovi sa procesom odbijanja rehabilitaciji četničkog pokreta.

Odluka Višeg suda u Beogradu o rehabilitaciji Dragutina Keserovica je udar na žrtve njegove politike, ali i na temeljne vrijednosti antifašizma. Narod koji ne zna svoju prošlost ne može imati svoju budućnost.

IGK

Vijesti: