Vijesti

IGK povodom odluke Višeg suda u Beogradu o rehabilitaciji četničkog zapovjednika Dragutina Keserovica

IGK povodom odluke Višeg suda u Beogradu o rehabilitaciji četničkog zapovjednika Dragutina Keserovica

Proces rehabilitacije etnikog pokreta u Srbiji predstavlja najgrublji oblik falsificiranja historijskih injenica te ideoloko- politiku reviziju historije. Historijske i naune injenice su dokazale da se radi o faistiko-kolaboracionistiko, izdajnikom i zloinakom pokretu o emu svjedoe brojni dokumenti ukljuujui i etnika dokumenta iz Drugog svjetskog rata, te njegova rehabilitacija predstavlja jedan od oblika zloina. U isto vrijeme Dragutin Keserović je izdajnik i vlastitog naroda i drave te na sudu dokazani ratni zloinac, koji se sada pokuava promijeniti u rtvu. Da bi Keserović postao rtva mora se rehabilitirati da bi nakon toga postao i nacionalni junak, što predstavlja opasnost da se jedna cjelokupna nacija identificira s ratnim zloincem.

Rehabilitacija Keserovića je rehabilitacija srpske nacionalističke ideologije, politike i prakse koja ima svoj kontinuitet punih 200 godina i na čijim je osnovama na kraju XX stoljeća ponovo u Bosni i Hercegovini izvršen genocid. Rehabilitacija četničkog pokreta bila bi jedinstven primjer u svijetu. Njemačka je uradila civilizacijski potez ogradivši se od fašizma i nacizma koji je na kraju i poražen, nakon čega je formirana Evropa na osnovama antifašizma.

Zagovornici četničke (fašističke) ideologije koji negiranjem tekovina antifašizma, u koje spada AVNOJ i ZAVNOBiH, žele reći da postojeće granice, prije svega između Srbije i Bosne i Hercegovine, nisu definitivne.

U ime žrtava zločina Četničkog pokreta Dragoljuba Draže Mihailovića koji žive u Sjevernoj Americi, posebno u Kanadi pozivamo Vas da putem Vaših vlada sprijećite da se Dragoljub Draža Mihailović svrsta u antifašiste.

 Žrtve četničkog pokreta nisu bili samo bosanskohercegovački antifašisti, već i cijeli antifašistički pokret u Svijetu na čelu sa Sjedinjenim Američkim Državama, Rusijom i Velikom Britanijom. Rehabilitacijom četničkog pokreta (što bi bio potpuni poraz antifašizma u svijetu) stvara se ideološka osnova za rasprave na temu granica u samoj Srbiji, zatim daje legalitet zahtjevima iz Republike srpske za objedinjavanje “srpskih teritorija” i otvara prostor za obračun sa ne- Srbima na zamišljenim, nacionalno zaokuženim srpskim prostorima. Samim tim ovo postaje međudržavno pitanje na koje treba reagirati bez kalkulacija. Pozivamo  da proces napretka Srbije za ulazak u Evropsku uniju se uslovi sa procesom odbijanja rehabilitaciji četničkog pokreta.

Odluka Višeg suda u Beogradu o rehabilitaciji Dragutina Keserovica je udar na žrtve njegove politike, ali i na temeljne vrijednosti antifašizma. Narod koji ne zna svoju prošlost ne može imati svoju budućnost.

IGK

Vijesti: