Vijesti

IGK Saopćenje povodom odluke visokog predstavnika u BiH kojom se zabranjuje i kažnjava negiranje genocida

23. 07. 2021.
 
IGK Saopćenje povodom odluke visokog predstavnika u BiH kojom se zabranjuje i kažnjava negiranje genocida 
 
Institut za istraživanje genocida Kanada {IGK} pozdravlja odluku visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini Valentina Inzka da izvrši dopune o Krivi;nom zakonu Bosne i Hercegovine kojima se zabranjuje i kažnjava negiranje genocida. Ova civilizacijska odluka je utemeljena na presudama MeÄ‘unarodnog suda pravde i MeÄ‘unarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju, koji su van svake razumne sumnje utvrdile postojanje zločina genocida u Bosni i Hercegovini, odnosno genocida u Srebrenici. Ova ljudska odluka je takoÄ‘e utemeljena na naučno istraživačkim činjenicama velikog broja najistaknutijih svjetskih istraživača i istraživačkih institucija. Duboko humna odluka je na kraju utemeljena i na odlukama velikog broja parlamenta država u čitavom svijetu.
 
Negiranje genocida uzrokuje patnju preživjelim žrtvama i njihovim porodicama i onemogućava izgradnju mira, stvaranje povjerenja, potiče podjele i otežava proces evroatlanskih integracija Bosne i Hercegovine.
 
Naši postupci ne mogu da vrate one koji su ubijeni u agresiji na Republiku Bosnu i Hercegovinu, niti mogu izbrisati sva stradanja uzrokovana genocidom, brutalnim etničkim čišÄ‡enjem, opsadom civilnog stanovništva, koncentracionim logorima i kućama za silovanje, jer sve se to dešavalo u srcu Evrope i u vrijeme globalnog mira. MeÄ‘utim, ono što možemo i što smo dužni učiniti jeste da omogućimo krivično sankcionisanje onih koji su počinili ova gnusna djela tokom agresije i genocida u Republici Bosni i Hercegovini te onih koji poriču da se ovaj genocid desio.
 
Svako negiranje genocida u Bosni i Hercegovini i Srebrenici mora biti kažnjeno, jer je negiranje prvi korak ka činjenju novih genocida. NajčešÄ‡e i motivi poricanja bosanskog genocida, odnosno genocida u Srebrenici su ideologija i politika, odnosno trud da se pojedinci, organizacije, a u nekim slučajevima i država Srbija, oslobode odgovornosti, a samim tim i moralno-političkih posljedica vlastitog učešÄ‡a u genocidu. 
 
Odluka visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini kojom se zabranjuje i kažnjava negiranje genocida daje veliki doprinos podizanju svijesti protiv negiranja genocida i tako čini prvi korak ka prevenciji budućih genocida u Bosni i Hercegovini.
 
Krivično sankcionisanje bosanskog genocida, odnosno genocida u Srebrenici nije samo obaveza po sudskim odlukama meÄ‘unarodnih i nacionalnih sudova, nego i uslov za izgradnju otvorenog i pravednog društva u Bosni i Hercegovini. Svako negiranje bosanskog genocida, odnosno genocida u Srebrenici predstavlja neprihvatljivo i nedopustivo ugrožavanje mira, slobode i sigurnosti naroda i graÄ‘ana Bosne i Hercegovine. Svaka rehabilitacija ideja i ideologija koje opravdavaju genocid i njegove izvršioce predstavljaju nove zločine koji moraju biti kažnjeni. 
 
Uz uvjerenje da smo na putu ka zaštiti ljudskih prava, dostojanstva svakog čovjeka i promocije univerzalnih prava graÄ‘ana i naroda Bosne i Hercegovine izražavamo zahvalnost i poštovanje prema odluci visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini.
 
Emir Ramić
Institut za istraživanje genocida Kanada

Vijesti: