Vijesti

Saopcenje - napadi na IGK

02. 08. 2021.
Saopcenje - napadi na IGK
Poslije pisma premijeru Kanade Justin Trudeau u kome smo tražili da se Milorad Dodik susprendira sa političkih funkcija i iz javnog života i poslije pisama izvršnim direktorima Facebook, Twitter i YouTube za zabranu negiranja genocida u Srebrenici i zabranu veličanja osuÄ‘enih ratnih zločinaca na navedenim socijalnim platformama došlo je do napada na Institut za istraživanje genocida Kanada {IGK}  iz Srbije, entiteta RS, Kanade, SAD i drugih država.  Dodikovo odbacivanje Inckove dopune Krivičnog zakona države BiH o zabrani negiranja genocida i veličanja ratnih zločinaca, Dodikova teza da novi Visoki predstavnik meÄ‘unarodne zajednice u BiH Christian Schmidt nema legitimitet i Dodikov zakon da onaj koji kaže da je manji bosanski entitet takozvana „republika srpska“ genocidna tvorevina dobit će zatvor su ne samo udari na meÄ‘unarodno pravo i meÄ‘unarodne institucije, već i udar na državu BiH. 
IGK nastavlja sa institucionalnim sjećanjem i pamćenjem kao osnovom ne samo prošlosti, već i sadašnjosti i budućnosti bosanskohercegovačke države. 
IGK će i dalje  prenositi historijske, sudske i naučne istine o agresiji i genocidu budućim pokoljenima u i van BiH. 
Naš odnos prema državi BiH, prema dobru, istini i pravdi, mnogo je veći od njihove mržnje prema tim vrijednostima, a naš graditeljski duh za istinom i pravdom i karakter, mnogo je jači od njihovog rušilačkog poriva, a rušilačke snage su osuÄ‘ene na poraz i propast.
Iza napada stoji antibosanska koalicija sastavljena od negatora zločina agresije i genocida na RBiH, odnosno negatora države BiH. Cilj udružene antibosanske koalicije je pokušaj da se promijeni sadržaj povijesnih činjenica o agresiji na RBiH. Borba za jedinstvenu državu BiH u njenim historijskim granicama bez legalizovanih rezultata agresija i genocida se nastavlja. Poručujemo negatorima genocida da BiH nikada neće postati ljudska pustinja postavljena na masovnim grobnicama žrtava koju će antibosanska koalicija oblikovati po svojim potrebama, za svoje nacionalističke ciljeve. Budućnost pripada onima koji se najdalje i najduže sjećaju prošlosti. IGK ostaje uz one kojima je još zabranjeno pravo na suze istine i pravde u ime budućnosti bez suza. BiH će se izboriti za svoju stvarnu državnu i društvenu slobodu, a ta borba je već počela u Kanadi.
Institut za istraživanje genocida Kanada

Vijesti: