Vijesti

Saopćenje - Odgovor iz ofisa premijera Kanade Justin Trudeau i nastavak aktivnosti IGK

05 08. 2021.
 
Saopćenje - Odgovor iz ofisa premijera Kanade Justin Trudeau i nastavak aktivnosti IGK
 
Institut za istraživanje genocida Kanada {IGK} je dobio odgovor iz ofisa premijera Kanade Justin Trudau na pismo od 2. augusta u vezi sa situacijom u Bosni i Hercegovini. IGK je u pismu od Kanade kao članice Upravnog odbora Vijeća za implementaciju mira tražio da upotrebom svih demokratskih sredstava zaštiti teritorijalni integritet, nezavisnost i suverenost države Bosne i Hercegovine, te da zajedno sa drugim članicama  Upravnog odbora Vijeća za implementaciju mira predloži visokom predstavniku da trajno suspendira Milorada Dodika iz politike i vršenja bilo koje javne funkcije.
 
U odgovoru iz ofisa premijera Trudau se između ostalog kaže: "Hvala vam za pismo u vezi situacije u Bosni i Hercegovini. Navode iz pisma smo uzeli veoma ozbiljno u razmatranje. Ofis premijera Kanade je vaše pismo poslao direktno Marcu Garneauu, ministru vanjskih poslova, radi informasanja, razmatranja i preduzimanja mjera  iz svoje nadležnosti po navodima iz vašeg pisma.
 
IGK je nastavio informisati javnost o antidržavnom djelovanju Milorada Dodika. Odbacivanjem odluke visokog predstavnika o zabrani negiranja genocida, ponovnim negiranjem genocida revizionizmom sudskih, historijskih i naučnih činjenica o agresiji i genocidu, negiranjem države Bosne i Hercegovine, grubim negiranjem i vrijeđanjem bošnjačkog narida, ponižavanjem bosanskog jezika, bošnjačke historije, kulture i tradicije je opasno ugrozio mir i bezbjednost ne samo u Bosni i Hercegovine, već i mnogo šire.  
 
Dodikovo kontinuirano ponižavanje i negiranje države Bosner i Hercegovine i posebno najnovije iznošenje gnusnih kvalifikacija o bošnjačkom narodu su opasni, zastrašujući govor mržnje. IGK je o tome informisao nekoliko članova Kanadskog parlamenta i  mnoge organizacije za zaštitu ljudskih prava i sloboda u Kanadi, SAD i Evropi. Članovima Kanadskog parlamenta, aktivistima ljudskih prava i sloboda i istraživačima genocida, ratnog zločina i zločina protiv čovječnosti je skrenuta pažnja na ove strašne govore mržnje prema jednom evropskom narodu, žrtvi jedinog pravno priznatog genocida u Evropi poslije holokausta. Povodom gostovanja Dodika na RTRS-u i iznesenih kvalifikacija IGK je zatražio od Regulatorne agenciju za komunikacije (RAK) da se pokrene postupak povodom iznesenih kvalifkacija koji upućuju na opasan jezik mržnje prema jednoj državi i jednom narodu..
 
Dodikov rasizam i patološka mržnja prema Bosni i Hercegovini i Bošnjacima je priprema za novi genocid. Da bi ga izvršili potrebno je potpuno dehumanizirati žrtvu kako su to 1992. godine radili Karadžić, Mladić Krajšnik, Plavšić i drugi. Njegova neljudska emocija najavljuje kopanje novih grobnica. 
 
IGK na ovo neće šutjeti.
 
Institut za istraživanje genocida Kanada {IGK}

Vijesti: