Vijesti

PISMO NAMJERE ZA IGRANI FILM „TRAKE“

 

PastedGraphic-1.tiff

Predmet: PISMO NAMJERE ZA IGRANI FILM „TRAKE“ Datum: 26. 5. 2021.

PosÌŒtovani PrijedorcÌŒani, dragi zemljaci!

Nakon najgledanijeg poslijeratnog bosanskohercegovacÌŒkog igranog filma «REMAKE» (2003.), autorski tandem Zlatko TopcÌŒić (scenarij) i Dino Mustafić (rezÌŒija), novim filmskim projektom «Trake» nastavljaju se baviti velikim temama inspiriranim ratom protiv Bosne (92- 95.). Ovog puta predmet interesovanja je tragedija u Prijedoru u kojem se, nakon genocida u Srebrenici, na najbrutalniji i najotvoreniji nacÌŒin iskazala fasÌŒisticÌŒka ideologija velikosrpske agresije, ocÌŒitovana ne samo kroz preko 3.000 ubijenih PrijedorcÌŒana, koncentracione logore Omarska, Trnopolje, ManjacÌŒa, sekundarnu i tercijalnu masovnu grobnicu TomasÌŒicu, nego i na simbolicÌŒkoj ravni prvi put nakon Drugog svjetskog rata Evropa se suocÌŒava s fenomenom fizicÌŒkog oznacÌŒavanja ugrozÌŒene populacije, bijelim trakama koje je nesrpsko stanovnisÌŒtvo u Prijedoru moralo nositi na rukavu, poput Jevreja u nacisticÌŒkoj NjemacÌŒkoj.

Filmski projekat «Trake» gaji najveće umjetnicÌŒke ambicije baveći se pojedinacÌŒnim sudbinama legendarnog dr. Ese Sadikovića i fudbalera prijedorskih klubova (200 imena se spominju na odjavnoj sÌŒpici) u kojima se najbolje ogledaju monstruoznost fasÌŒisticÌŒke namjere i kolektivna stradanja. Kao uspomena na tragicÌŒne dogaÄ‘aje svakog 31. maja se u Prijedoru okupljaju logorasÌŒi iz dijaspore da obiljezÌŒe Dan bijelih traka i puste 3.000 bijelih balona s imenima zÌŒrtava, ali neka to ne bude jedini nacÌŒin da se cÌŒuva uspomena na prijedorsku golgotu ni vasÌŒa jedina veza s Bosnom.

page1image8427904

Realizacija ovog projekta od najvećeg drzÌŒavnog i nacionalnog interesa, podrazumijeva angazÌŒiranje vrhunskih saradnika iz Bosne i Hercegovine i najbolje, realno moguće, produkcijske uslove, na nivou znacÌŒaja teme. Film bi se snimao cÌŒim se stvore uslovi, 2022. ili 2023. a premijerno bi se prikazao na nekom od festivala A kategorije u narednoj godini. Produkcijska kuća „Uvertira“ iz Sarajeva konkurirala je s projektom „Trake“ na Fondaciji za kinematografiju i u Ministarstvu kulture i sporta Kantona Sarajevo, a u toku je prevoÄ‘enje scenarija na engleski jezik, nakon cÌŒega će se trazÌŒiti inostrani koproducenti i podrsÌŒka EURIMAGES-a. Zbog specificÌŒnosti teme, tesÌŒko je ocÌŒekivati podrsÌŒku u regionu, pa cÌŒak i u Bosni i Hercegovini ta podrsÌŒka je reducirana i dozirana iz ekonomskih i, josÌŒ visÌŒe, politicÌŒkih razloga.

Svjesni moći filma kao medija za sÌŒirenje istine o genocidu u Prijedoru, obraćamo se vama, dragi zemljaci, dragi PrijedorcÌŒani u dijaspori, rasutima po cijelom svijetu, od Amerike i Kanade do Skandinavije i Australije, ocÌŒekujući od vas, prije nego od ikog drugog, razumijevanje i podrsÌŒku za realizaciju filma „Trake“.

Filmski projekat „Trake“ nema namjeru ucÌŒestvovati u propagandnom ratu i revizionizmu, niti ima namjeru reći sve o genocidu u Prijedorujer je to nemoguće, nego zÌŒeli na umjetnicÌŒki relevantan nacÌŒin, kroz pojedinacÌŒne sudbine legendarnog dr. Ese Sadikovića i nekoliko fudbalera predratnih prijedorskih klubova (oko 200 ih je ubijeno) ispricÌŒati jednu od bezbroj prijedorskih pricÌŒa, po necÌŒemu univerzalnu da mozÌŒe predstavljati sve one koje, nazÌŒalost, nikada neće biti ispricÌŒane a koje u sebi nosi svako od vas. Njima je posvećen ovaj film, i onimcÌŒije su kosti rasute po sekundarnim i tercijarnim grobnicama, ali i svima vama, PrijedorcÌŒanima poput polena rasutim po svijetu, koji u srcu nose porodicÌŒne tragedije koje takoÄ‘er zasluzÌŒuju da budu filmske pricÌŒeCilj nam je svjetskoj publici posvjedocÌŒiti istinu o onom sÌŒto se dogaÄ‘alo u Bosni, u Prijedoru (92-95.) s plemenitom nakanom da opominjemo i upozoravamo kako se to visÌŒe nikom i nigdje ne bi dogodilo.

UcÌŒinimo zato napor vrijedan nasÌŒih zÌŒrtava, nasÌŒe prosÌŒlosti i budućnosti, ne gajeći iluzije da je svijet duzÌŒan da zna nasÌŒu istinu, ni da ga nasÌŒa istina previsÌŒe zanima, ali, bez obzira na sve, mi svoju pricÌŒu moramo ispricÌŒati, jer je nasÌŒa, a po necÌŒemu velika i vazÌŒna za cijeli svijet.

Primite srdacÌŒne pozdrave iz Bosne, iz Sarajeva.

Direktor
Kerim TopcÌŒić, BA iur. 

Vijesti: