Vijesti

Udruženi zločinački pothvat - Haški tribunal je konačno potvrdio: Milošević i ratni lideri Srba provodili su agresiju na Republiku Bosnu i Hercegovinu i Republiku Hrvatsku.

 

Udruženi zločinački pothvat - Haški tribunal je konačno potvrdio: Milošević i ratni lideri Srba provodili su agresiju na Republiku Bosnu i Hercegovinu i Republiku Hrvatsku. Slobodan Milošević bio je dio udruženog zločinačkog pothvata u BiH i Hrvatskoj. Ovo je suština presude MeÄ‘unarodnog rezidualnog mehanizma za kaznene sudove u Hagu protiv bivših čelnika Službe državne bezbednosti Srbije Jovice Stanišića i Franka Simatovića.
Pretresno vijeće zaključuje da je zajednički "zločinački cilj dijelilo više političko, vojno i policijsko rukovodstvo u Srbiji, SAO Krajini, SAO Slavoniji, Baranji i Zapadnom Srijemu i Republici Srpskoj, s ključnim članovima koji su varirali ovisno o području i vremenu izvršenja zločina".
ÄŒlanovi udruženog zločinačkog pothvata bili su, kako se navodi, Slobodan Milošević, Radmilo Bogdanović, Radovan Stojičić Badža, Mihalj Kertes, Milan Martić, Milan Babić, Goran Hadžić, Radovan Karadžić, Ratko Mladić, Momčilo Krajišnik, Biljana Plavšić i Željko Ražnatović Arkan, stoji u presudi pod točkom 380.
"Izvan razumne sumnje je dokazano" da je barem "od augusta 1991. postojao zajednički zločinački cilj da se nasilno i trajno ukloni, činjenjem zločina progona, ubojstava, deportacije i nehumanih djela (prisilno premještanje), većina nesrba, uglavnom Hrvati, bosanski Muslimani i bosanski Hrvati, s velikih područja Hrvatske i Bosne i Hercegovine", navedeno je presudi Mehanizma.
Dakle, sada je Slobodan Milošević i službeno - zločinac.

Vijesti: