Vijesti

Institut za istraživanje genocida Kanada je informisao nekoliko bitnih organizacija za zaštitu ljudskih prava i sloboda u Kanadi i SAD o pokusajima anticivilizacijske zabrane premijere dokumentarnog filma “Ubijeni prirodnom smrću”, režisera Avde Huseinovića,

Institut za istraživanje genocida Kanada je informisao nekoliko bitnih organizacija za zaštitu ljudskih prava i sloboda u Kanadi i SAD o pokusajima anticivilizacijske zabrane premijere dokumentarnog filma “Ubijeni prirodnom smrću”, režisera Avde Huseinovića, koji govori o stradanju Bošnjaka Bijeljine i Janje tokom aprila 1992 godine, koja je planirana da se održi u utorak, 10. augusta 2021. godine u Janji, od strane zloglasnog Udruženje veterana “Garda-Panteri“.
 
Film govori da je Bijeljina mjesto gdje je izvršen prvi veliki zločin u toku agresije na Republiku Bosnu i Hercegovinu. Istovremeno film poručuje da je zločin na području Bijeljina-Janja apsolutno zaboravljen od Tužilaštva Bosne i Hercegovine. 
 
“I pored svih zapisa, snimaka i svjedočenja preživjelih na području Bijeljine i Janje o zločinima koje su preživjeli, zloglasno Udruženje veterana “Garda-Panteri" zahtijeva od nadležnih organa i produkcije “Podrinja medija” da se film “Ubijeni prirodnom smrću” ne pušta u javnost. Imajući u vidu da je ovo prvo filmsko ostvarenje koje svjedoči o ratnim zločinima na prostoru Bijeljine i Janje i temelji se na relevantnoj arhivskoj graÄ‘i Haškog tribunala, nacionalnih, regionalnih sudova, te svjedočenju preživjelih svjedoka zločina, vas kao istaknute borce za istinu o agresiji na Republiku Bosnu i Hercegovinu, genocida protiv njenih graÄ‘ana, prije svega Bošnjaka i pravdu za taj največi zločin poslije Holokausta u Evropi, te kao istaknute aktiviste za zaštitu ljudskih prava i sloboda, molimo da dignete svoj glas protiv ovog dehumanizirajučeg, anticivilizacijskog pokušaja zabrane filma koji se istinom bori protiv negiranja genocida, revizije historijskih, naučnih i sudskih činjenica i glorifikacije osuÄ‘enih ratnih zločinaca”, stoji u pismu Instituta za istraživanje genocida Kanada.
 
Poricanje genocida, revizionizam i veličanje ratnih zločinaca su kontradiktorni fundamentalnim ljudskim i civilizacijsakim vrijednostima. Istina, pravda i kultura sjećanja su preduslov za stabilnost i bezbjednost u Bosni i Hercegovini, kao i osnov za put ka Evropskoj uniji.  Pravda u Bosni i Hercegovini dolazi izmeÄ‘u ostalog i putem dokumentarnih filmova. To je civililizovan odnos prema istini i pravdi, prema žrtvama i njihovim  potomcima, prema budućnosti bez genocida. Na meÄ‘unarodnim sudovima u Hagu je donosena presuda za genocid. Pravda za žrtve je tako već pobijedila. Ovakvi dokumentarni filmovi potvrÄ‘uju odluke suduva  u Hagu. 

Vijesti: